Islamsko najsvetije mjesto ‘pretvara se u Las Vegas’

Britanske novine The Independent, istraživale su na temu restauracije svetog grada muslimana Meke. Razgovarali sa jednim brojem građana koji su izrazili nezadovoljstvo zbog načina kako se njihov grada mijenja.


MEKA: The Bosnia Times- Stanovnici Meke počeli su da svoj grad porede sa gradom Las Vegasom u USA. U proteklih 10 godina najsvetije mjesto u islamu je prošlo kroz veliku transformaciju, te su mišljenja podijeljena među muslimanima širom svijeta.

Nekada je bio prašnjavi pustinjski grad koji se svake godine borio kako da primi sve većibroj hodočasnika/hadžija. Danas, iznad grada i njegove okoline uzdiže se niz blistavih nebodera, trgovačkih centara i luksuznih hotela.

Za al – Saud monarhiju Meka je vizija njihove budućnosti. Grad od čelika i betona, današnja metropola izgrađena je od prihoda ogromnog naftnog bogatstva koji zapravo pokazuje nacionalni ponos Al Saud monarhije.

Ipak, sve veći broj građana, posebno onih koji žive u dva sveta grada Mekki i Medini, užasnuti su zbog zatiranja nacionalnog arheološkog naslijeđa, koje se zatire manijakalnom izgradnjojm. To podržava kler selefijske provenijencije koji ne mare ili su protiv očuvanje vlastite kulturne baštine.

Meka je nekada bila mjesto gdje je Poslanik Muhamed ( s.a.v.s ) insistirao na jednakosti muslimana, danas je postala igralište bogataša, kažu kritičari, Ovdje je goli kapitalizam uzurpirao duhovnost grada kao “raison d’ être”.

Malo je onih koji su spremni otovreno razgovarati o svojim strahovima, jer je rizično kritikovati zvaničnu politiku i autoritarnim režim kraljevstva. Sa izuzetkom Turske i Irana, dvije bliske muslimanske zemlje koje su bez straha od diplomatskih psoljedica u velikoj mjeri “odvezale svoje jezike” i pobunile se zbog ograničenja hadža i uvođenja viza za njihove građane, drugi se ne usuđuju na to ukazivati. Zapadni arheolozi šute iz straha da im se ne bi zabranio pristup na nekoliko mjesta na kojima im je dozvoljeno iskopavanje.

Međutim, veliki broj istaknutih saudijskih arheologa i historičara stoje na uvjerenju da su šanse da se spase preostali povijesno značajni lokaliteti u Saudijskoj Arabiji vrlo male.

” Niko nema kuraži da ustane i osudi ovaj kulturni vandalizam, ” kaže Dr Irfan al – Alavi , koji se, kao izvršni direktor Fondacije islamske baštine za istraživanje uzalud borio za zaštitu povijesnih lokaliteta svoje zemlje.

” Već smo izgubili 400-500 povjesnih lokaliteta. Samo se nadam da sada nije već prekasno da se preokrenu stvari u korist očuvanja historijskog naslijeđa. ”

Sami Angawi, poznati Saudijski stručnjak za islamsku arhitekturu u regionu, jednako je tako zabrinut . ” Ovo je apsolutno suprotno prirodi Meke i svetosti Božije kuće “, rekao je za novinsku agenciju Reuters .

” Meka i Medina su povijesno gotovo nestale. Nećete više u njima nači ništa osim nebodera.”

Dr Alavija najviše zabrinjava vladin plan za proširenje Velikog harema, najsvetijeg mjesta u islamu, gdje se nalazi Kaba- crni kamen i kocka, koju je sagradio Ibrahim (a.s.), i prema kojoj muslimani okreću svoja lica dok se mole.

U očima vehabija, povijesna mjesta i svetišta pospješuju ” širk ” – grijeh idolopoklonstva ili politeizma – te ih treba uništiti. Kada je pleme al – Sauda osvajalo i pristiglo u Meku 1920. , prvu stvar koju su uradili je da su poravnali mnoga groblja, pa zatim ostala mjesta koja su asocirala na mnoge važne ličnosti islama.

Oni još od tada uništavaju baštinu svoje zemlje. Od tri lokacije koje su Saudijci omogućili UN-u da odredi kao svjetsku baštinu, niti jedna od te tri lokacije se ne odnose na islamsko naslijeđe.

Oni koji kruže (tvafe) oko Kabe samo mogu pogledati u nebo pa da vide najnovije primjere nezasitog apetita Saudijske monarhije za arhitektonskim prestižom. Veliki, 1972 stope visoki toranj Kraljevski Mekanski Sat, otvoren je početkom ove godine, uzdiže se iznad okolnih Velikih džamija kao dio ogromnih visokih kompleksa nebodera u kojima se nalaze hoteli od pet zvjezdica. Te i takve hotele samo za mali broj hadžija može sebi priuštiti.

Pri izgradnji ovih nebodera u Meki, vlasti su minirale i sravnile sa zemljom jednu cijelu planinu kao i Ajyad tvrđavu koja je ležala na vrhu te planine. Na drugom kraju Velike džamije nalazi kompleks, gdje je bila kuća prve žene Poslanika Muhameda (a.s. ) Hatidže (r.a), koji je pretvoren u WC blok. Sudbina kuće u kojoj je rođen Muhamed a.s. je i dalje neizvjesna. Također se planira rušenje velike džamije iz Osmanskog doba koja je uspjela da sačuva natpise imena nekih Poslanikovih drugova, koje tvrdokorne vehabije preziru.

Obične Mekanlije koji žive uglavnom u gradskim kućama iz osmanskog doba čine sve što mogu kako bi očuvali preostali dio starog grada. Jer izgradnja novih zgrada u Mekki često znače gubitak i nestanak obiteljskih kuća.




thebosniatimes.com
Noviji Stariji