Otkrijte zanimljive činjenice o seriji Game of Thrones

Šta je bila inspiracija za najpopularniji književni serijal ili koliko djece u SAD-u je dobilo ime Khaleesi? Otkrijte još neke zanimljive činjenice o popularnoj seriji 'Game of Thrones'!

Serija koja je osvojila milione gledatelja krije neke svoje male tajne. Ovo su samo neke od činjenica serije 'Igra prijestolja' koje zasigurno niste znali:

1. Autor knjiga prema kojima se snima serija 'Igra prijestolja', George R. R. Martin, navodno je ideju za hit književni serijal dobio razmišljajući o svojim ljubimcima kornjačama koje su stalno ugibale. Zamislio je da su kornjače vitezovi i dame koji planiraju te smrti kujući razne zavjere i spletkareći!

2. Arya (Arya Stark je lik iz serije) žensko je ime čija je popularnost najbrže rasla u 2012.

3. Čak 146 beba u SAD-u dobilo je ime Khaleesi po liku Daenerys Targaryen (glumi je prelijepa britanska glumica Emilia Clarke).

4. Sophie Turner (Sansa) zadržala je psa koji je glumio njenog strahovuka.

5. George R. R. Martin otkrio je najvažnije smjernice radnje producentima serije u slučaju da se njemu nešto dogodi te ne uspije završiti knjige.

6. Emilia Clarke je u jednoj sceni bila toliko prekrivena umjetnom krvlju da se čak zalijepila za WC školjku, piše Buzzfeed.

7. Jezik Dothrakija stvorio je pravi lingvist. Korijen riječi za 'ljubazan, drag' na jeziku Dothrakija je 'erin', a tako se zove lingvistova supruga.

8. Harry Lloyd (Viserys Targaryen) je pra-pra-praunuk slavnog pisca Charlesa Dickensa. Tokom studija na Univerzitetu Oxford, Lloyd je napisao rad o svom poznatom rođaku.

10. Theon Greyjoy (Alfie Allen) mlađi je brat pjevačice Lily Allen. Starija sestra posvetila mu je pjesmu 'Alfie'.

Velik dio 'Igra prijestolja', snimao se prošlo ljeto u Dubrovniku i Splitu. Dugoočekivana 4. sezona počela je s emitovanjem.

avaz.ba
Noviji Stariji