Učiteljica Emira Klis: Život u Gvozdenom Mostu izvrnut naopačke

Nabujala rijeka Bosna koja je poplavila sve pred sobom nije poštedjela ni naselje Gvozdeni Most u Zavidovićima u kojem su sve prizemne kuće potpuno poplavljene, a cijeli namještaj i sve što je bilo u njima uništeno je.U ovom naselju ekipa Agencije FENA zatekla je učiteljicu u osnovnoj školi Emiru Klis koja je sva u blatu čistila 30 centimetara mulja iz njenog porodičnog doma. Sada je privremeno smještena kod sestre dok bar malo ne osposobi kuću izgrađenu prije 20 godina u kojoj je rođeno i odraslo njene dvoje djece.

Sve iz kuće namještaj, posuđe, odjeća, električni uređaji i uspomene su uništene.

Ove kuće poplavljene su prošle sedmice, a porodica učiteljice Emire Klis napustila je kuću i iz ovog naselja izašla posljednja.

- Obično voda dođe do obale te se nivo vode spusti zbog čega smo se nadali da će tako biti i ovaj put. Posljednje tri godine ovo se dešava zbog čega nismo očekivali da će kuća biti poplavljena - istaknula je Klis.

Najgore od svega je, kaže, mulj koji je gotovo nemoguće iznijeti i očistiti.

Pomažu kaže svi. Donose hranu i druge potrepštine iz cijele BiH, ali potrebno je da dođe komisija koja će procijeniti štetu u njenoj kući.

Jedan njen sin je maturirao i trebao bi imati proslavu mature, ali Emira kaže da nije sigurna da li će se i kada to desiti.

Cijeli njihov život izvrnut je "naopačke". U srednjim godinama valja im se ponovo kućiti. Ove kuće napravljene su napominje navrat- nanos da bi se stanovništvo uselilo.

U kući je sveopći haos, u šta se i ekipa Agencije FENA uvjerili. Vlaga je velika, a Emira kaže da se zidovi ni za dva mjeseca neće osušiti nakon čega će tek biti moguće sakupljati ostatke života.

Uporedila je ovu situaciju s proteklim ratom kada je radila u podrumima i pod granatama podučavajući djecu. Ističe da tada nije bilo hrane, a sad, kao da sebe tješi, kaže makar imaju dovoljno hrane.

Ono što kod ovih ljudi u velikoj nevolji fascinira jest da u razgovoru ističu da ima onih koji su mnogo teže prošli od nje jer im je kuće odnijela voda ili klizište koje je nastalo nakon nezapamćenih poplava.

U ovoj općini voda je odnijela sedam mostova, evidentiran je veliki broj aktivnih klizišta te učiteljica Emira kaže da suosjeća najviše sa stanovnicima Željeznog Polja, naselja u ovoj općini, u kojem je nestalo nekoliko kuća, a izgled sela oko Željeznog Polja potpuno je promijenjen.




oslobodjenje.ba

Post a Comment

Noviji Stariji