Upaljeni kandilji na minaretu prve džamije u Gracu

Početak ovogodišnjeg mubarek mjeseca ramazana u Islamskom kulturnom centru Grac obilježen je posebnim i za džematlije ovog džemata veoma emotivnim događajem.

Naime, u petak, 27.06.2014. godine, nastupanjem akšam namaza upaljeni su kandilji na munari džamije u Gracu i prvi put u historiji ovoga grada na simboličan način, kao što je to slučaj u mnogim muslimanskim zemljama, najavljen početak mubarek mjeseca ramazana. Veliki broj džematlija, prijatelja i vakifa islamskog centra u Gracu prisustvovalo je ovom posebnom događaju. Priliku da prvi upale kandilje na našoj munari imali su dva dječaka, polaznika našeg mekteba, Omerović Sanel i Amrudin Ramović, kojima će ovaj događej kao i svim prisutnim ostati u trajnom sjećanju. Na taj način simbolično je pokazano da obaveza da brinu o džamiji i budućem islamskom centru u Gracu ostaje u amanet generacijama koje dolaze.

Još jedan poseban događaj kao uvod u prelijepu predramazansku atmosferu koja se mogla osjetiti na svakom koraku u Islamskom kulturnom centru u Gracu, desio se u nedjelju 22. juna 2014. godine. Toga dana u posjeti Islamskom kulturnom centru Grac boravio je Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Kavazović. Predstavnici našeg džemata sa imamima i okupljenim džematlijama delegaciju IZ-e iz BiH dočekali su na lokaciji Islamskog centra, čija je gradnja u toku. Nakon obilaska gradilišta džamije i kratkog predstavljanja cjelokupnog projekta islamskog centra, Reisu-l-ulema se u našem mesdžidu na vakufskom zemljištu prisutnima obratio prigodnim riječima, nakon čega je zajednički klanjan i akšam namaz. U svom obračanju Reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović govorio je o značaju dobrih djela i važnosti da sve što činimo od dobrih djela bude primljeno kod Allaha Uzvišenog. Čestitajući rukovodstvu i džematlijama našeg džemata na dosadašnjim uspjesima i rezultatima postignutim na izgradnji džamije, Reisu-l-ulema je na kraju svog obračanja uputio čestitke povodom nastupajućeg mjeseca ramazana uz želju da ovaj mubarek mjesec provedemo u ibadetu i dobrom zdravlju.

izvor - islam 24h

Post a Comment

Noviji Stariji