Madjarski svadbeni kolac

Potrebno za tijesto:
- 250 mililitara mlakog mlijeka
- 50 grama šećera
- 20 grama kvasca
- jedno jaje
- 500 grama istopljenog maslaca
- 500 grama brašna

Potrebno za glazuru:
- 250 grama istopljenog maslaca
- 20 grama šećera

Priprema:
Svjež kvasac razmutite u tri kašike brašna i malo mlake vode. Ostavite oko pola sata da naraste. U preostalo brašno stavite jaje i maslac, umijesite i pustite da naraste sat vremena.

Napravite dugačke trake od tijesta. Drveni cilindar, na koji ćete zamotati tijesto, najprije premažite uljem ili maslacem, a zatim spiralno nanesite tijesto oko njega, a potom kao da je riječ o oklagiji, valjajte cilindar sa tijestom po stolu kako bi se trake spojile. Uvucite krajeve i pritisnite ih malo dlanovima da se ne bi razdvajali.

Kolač možete da pečete u roštilj rerni, ili na pravom roštolju, tako što ćete vrtjeti cilindar kako bi se tijesto ravnomjerno ispeklo. Tokom pečenja tijesto premažite šećerom i puterom. Kolač je gotov kada dobije svijetlo zlatnu boju. Uvaljajte ga mješavinu sitno sjeckanih i mljevenih oraha ili badema, lješnika... Uvaljajte ga u ono što najviše volite.

Pošto se "roštiljanje" završi jedan kraj cilindra udarite o tvrdu površinu tako da kolač sklizne, a onda ćete ugledati paru nalik na dimnjak koji se puši. (receptolog.blogspot.ba)
Noviji Stariji