Sajam omladinskog preduzetništva: Armin iz Zavidovića svoju budućnost vidi u zanatu

Danas je u Tehničkoj školi u Banjoj Luci otvoren “Sajam omladinskog preduzetništva” na kojem su učenici srednjih škola iz svih krajeva Bosne i Hercegovine izložili svoje kreativne radove.


“Već dugi niz godina mi smo domaćini ove manifestacije, a ovaj put smo ugostili blizu 300 učesnika i 60 učeničkih kompanija iz 14 gradova BiH. Ono što predstavlja veliki iskorak i našu ogromnu radost jesu upravo ti mladi ljudi kojima posvećujemo ovaj dan iz razloga što je ovo parada kreativnosti, marljivosti i inovativnosti njihovih dostignuća”, rekla je direktorica Tehničke škole Kristina Mrđa.


Na Sajmu su izloženi ozbiljni radovi, biznis projekti i finalni proizvodi od modnih detalja, predmeta za domaćinstvo i maketa, do mašina i strojeva.

“Učenici koji su izložili svoje radove ne samo da imaju razvijenu svijest o stvaranju drugačijih vrijednosti, nego su učesnici pretvaranja materijala u resurs, što jeste osnova poduzetništva. Naša radost je u tome što mi svjedočimo stvaranju mladih poduzetnika”, rekla je direktorica Tehničke škole.

Armin Minić, učenik Mješovite srednje škole iz Zavidovića, izložio je svoju maketu mehanizma za brzo brisanje školskih tabli, a u tom poslu mu je pomogao drug iz razreda. Da bi završili ovaj inovativni stroj trebala su im četiri školska časa.

U planu je da pravim strojeve mnogo veće od ovog koji će moći da brišu veće površine”, rekao je Armin i dodao da će nakon završetka srednje škole otvoriti privatnu radionicu.

Vjerujem da će biti posla i da ću moći pristojno živjeti od svog rada”, izjavio je ovaj vrijedni sedamnaestogodišnjak.

Zanimljive i za oko privlačne makete na današnjem Sajmu izložio je i Veljko Tomić, učenik četvrtog razreda srednje ekonomske škole iz Mrkonjić Grada.

“Ovo je moj hobi koji mnogo volim, a izradom maketa se bavim svakodnevno već pet godina”, rekao je Veljko.

Kreativnom mladiću u poslu pomaže stolar koji mu osigurava materijal, ali u samoj izradi maketa, rezanju, ljepljenju i obradi drveta i drugih radnji ne učestvuje niko osim njega.

“U svojoj improvizovanoj radionici ću nastaviti da se bavim ovim hobijem bez obzira na to čime se budem profesionalno bavio, jer ću uvijek naći vremena za to”, kazao je kreativni mladić koji ima u planu da radi još veće i složenije makete.
(zdici.info)
Noviji Stariji