20. godina OK BiH: Svečanost u Olimpijskom muzeju

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine razvijao se i stasao tokom proteklih 20 godina, možda sa poteškoćama, ali nikad nije posustao, jer je imao dobre prijatelje u okruženju i punu podršku međunarodnog i evropskog OK, rekao je danas predsjednik OK BiH ...

... Siniša Kisić na obilježavanju 20. godišnjice OK BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći na konferenciji za medije prije svečanosti obilježavanja dvadesete godišnjice, Kisić se prisjetio historijske sjednice koja je održana 1993. godine u Monacu, kada je pravno-formalno, na današnji dan OK BiH postao punopravni član velike olimpijske porodice među 204 zemlje svijeta.

"Na taj način su Sarajevo i Istočno Sarajevo dobili domaćinstvo za organizaciju festivala mladih sportista Evrope 2017. godine. Uvjeren sam da će, uz podršku svih nivoa vlasti u BiH, projekat biti uspješan i da će vratiti olimpijski duh na naše prostore", rekao je Kisić.

Predsjednik Evropskog Olimpijskog komiteta Patrick Hickey istakao je kako je više puta bio u Sarajevu, a prisjetio se i kada je prvi puta došao.

"Prvi put sam došao prije mnogo godina tokom konfikta u BIH, kada je Međunarodni Olimpijski komitet (IOC) donirao jedan kombi OK BiH. Nisu mogli pronaći članove IOC-a koji bi došli ovdje da predaju vozilo, jer je bilo opasno. Ja sam iz Sjeverne Irske, a pošto su u to vrijeme i tamo bili problemi, mislili su da je najbolje da ja dođem ovdje. Došao sam, stekao divne prijatelje i imam ih i danas", kazao je Hickey.

Privilegija da čestitke i pozdrave novoizabranog predsjednika OIC-a Thomasa Bacha povodom 20. godišnjice Olimpijskog komiteta BiH pripala je direktoru Olimpijske solidarnosti IOC-a Pere Mirou. On je takođe kazao kako je imao priliku posjetiti BiH 1996. godine, nedugo nakon potpisivanja Dejtonsog sporazuma, kada je u ime predsjednika Juana Antonia Samarancha došao da pomogne u obnovi olimpijske dvorane Zetra.

"Želim reći da je za IOC veliko zadovoljstvo da vidi da je Zetra danas u funkciji i pomaže svim atletama, sportistima i drugim aktivnostima. Posebno mi je drago da vidim realnost OK BiH, da je danas veoma važan za razvoj sporta i promocije olimpisjkih vrijednosti. Ponosni smo na ovaj komitet, koji je primjer mira, tolerancije i promocije svih olimpijskih vrijednosti u korist bosanskohercegovačkog društva", rekao je Miro.

Predsjednik OK Slovenije Janez Kocijančić prisjetio se i vremena kada je Sarajevo bilo domaćin Zimskih Olimpijskih igara 1984. godine, istakavši kako je i sam bio član jugoslovenske reprezentacije tada.

"Bio sam tu kad je Zetra obnovljena, otvoren muzej Olimpijskih igara i pratim razvoj sporta u BiH. Mislim da ste za ovih 20 godina postigli veliki napredak i nadam se da će to ići dalje u tom pravcu. Posebno zadovoljstvo za mene predstavlja saradnja između olimpijskih komiteta i sportista zemalja okruženja, veliko međusobno povjerenje, i jedna atmosfera koja bi se trebala preseliti na sva područja", poručio je Kocijančić. On je dodao kako su današnji olimpijski komiteti sportski jači nego u vrijeme Olimpijade 1984., no kako se ipak nisu razišli u međusobnom povjerenju, saradnji, privrženosti sportskoj etici i olimpijskoj tradiciji.

"Ja se ne sjećam vremena kada se Zetra gradila, ali se sjećam olimpijskog duha, koji ponovo dolazi u ove krajeve sa festivalom mladih za nekoliko godina. Naš veliki uspjeh, kao ljudi koji se bavimo ovim sportom, jeste da podržimo jedni druge, te Sarajevo i Istočno Sarajevo u ovom projektu", naglasio je predsjednik OK Srbije Vlade Divac.

Dobra klima vlada u olimpijskoj porodici u regiji, kazao je predsjednik OK Crne Gore Dušan Simonović, čemu izuzetan doprinos daju predstavnici Olimpijskog komiteta BiH.

"Ovo druženje i ovakav način rada mogao bi poslužiti i drugima da krenu ovim putem. Mislim da bi nam svima tada bilo bolje", rekao je Simonović.

Svečanosti obilježavanja 20. godišnjice prisustvovali su predstavnici olimpijskih komiteta regije, Evropskog Olimpijskog komiteta, Međunarodnog olimpijskog komiteta, te brojne zvanice i gosti.
vijesti.ba
Noviji Stariji