Sjećanje na velikog glumca Žana Marolta

Na današnji dan prije 49 godina u Sarajevu je rođen veliki bh. glumac Žan Marolt. Nažalost, napustio nas je prerano. Nakon duge i teške bolesti preminuo je u 45. godini.

Marolt se u mlađim danima bavio sportom i bio juniorski prvak u BiH, a treći u Jugoslaviji u disciplini bacanja kladiva. Nažalost, njegovi sportski snovi su prekinuti kada je u trećem razredu srednje škole povrijedio leđa.

Završio je Drugu gimnaziju i upisao Elektrotehnički fakultet. No, ubrzo je shvatio da je gluma njegov životni poziv te se upisao na Akademiju scenskih umjetnosti, gdje je diplomirao 1989. godine.

Od 1992. godine bio je stalni član Kamernog teatra 55, ali je radio i na scenama Narodnog pozorišta i Sarajevskog ratnog teatra.

Imao je zapažene uloge u predstavama kao što su "Buba u uhu", "Umri muški", "Kidaj od svoje žene", "Ujak Vanja" te u brojnim filmovima i televizijskim serijama, među kojima su "Mliječni put", "Dobro uštimani mrtvaci", "Viza za budućnost" i posljednja serija u kojoj je glumio "Lud, zbunjen, normalan".

Marolt je 1997. godine dobio nagradu za najboljeg mladog glumca Evrope te za najbolju glavnu ulogu u filmu "Elvis", a jednom prilikom je izjavio kako ga je iznenadilo da bh. mediji uopšte nisu objavili vijest o tome. 
Noviji Stariji