Likovna kolonija posvećena Aliji Izetbegoviću: "Moj bijeg u slobodu" u bojama počiteljskog sunca

U ogledalu počiteljskog sunca proteklih dana dvadeset umjetnika iz sedam zemalja družilo se na prvoj međunarodnoj likovnoj koloniji posvećenoj Aliji Izetbegoviću. Organizatori kolonije, Javna ustanova Muzej "Alija Izetbegović" i Udruženje likovnih umjetnika BiH su više nego zadovoljni učincima i rezultatima njihovog rada. Dvadeset umjetničkih djela trajno će krasiti galerijske prostore Muzeja "Alija Izetbegović“.

Direktor Muzeja "Alija Izetbegović“ Adnan Žiško u razgovoru za Anadolu Agency s neskrivenim oduševljenjem zahvalan je Adnanu Mujkiću i Denisu Jejini iz ULUBiH-a (Udruženja likovnih umjetnika BiH) što su sve svoje organizacione sposobnosti i resurse posvetili uspješnom radu ove kolonije.

"Nastojat ćemo organizirati radionice koje bi bile zajednički projekti Muzeja i ULUBiH-a, pored toga razvijat ćemo ideju da slične projekte realiziramo i sa raznim kulturnim institucijama u našoj zemlji i inostranstvu“, kazao je Žiško.

Predstavljajući neke od projekta, on je najavio skorašnju premijeru dokumentarnog filma o Aliji Izetbegoviću, koji rade u produkciji sa Al Jazeerom Balkans, te dvodnevni naučni simpozij u saradnji sa Udruženjem "Mladi Muslimani 1939“ i jednom istanbulskom općinom.

"Naša misija je da rahmetli Izetbegovića približimo i običnim ljudima, ali i da se o njemu govori u akademskim krugovima, jer je evidentno da se intelektualci sve više i više bave ulogom Alije Izetbegovića. Pogotovo je to slučaj sa intelektualcima u Turskoj“, pojasnio je Žiško.

Post a Comment

Noviji Stariji