Pjanić: Iduće godine ću radno u Brazil, a nadam se i desetine hiljada Bosanaca i Hercegovaca

Miralem Pjanić briljira u dresu Rome. Bh. reprezentatitavac je sjajno započeo sezonu u kojoj Roma želi ugroziti dominaciju Juventusa. „Vučica“ je počela rušiti rekorde. U šest kola primili su samo jedan gol, sa 17 golova najefikasniji su u Seriji A. U leđa im gledaju Milan, Juventus, Lazio, Napoli...

Miralem je uoči ključnih utakmica naše reprezentacije u intervjuu za naš list govorio o Romi, o novim zmajevima, o Ligi prvaka...

Roma je ostala bez veznjaka Lamele, ali se to na igri ne osjeća. Kako to objašnjavate?

- Lamela je odličan igrač i moj dobar prijatelj. Iako je super ofanzivni veznjak, njegov odlazak nadoknadili smo dovođenjem Adema Ljajića, koji je mlađi, a vrlo kvalitetan. Pokazao se kao odlično pojačanje – kaže Pjanić na početku intervjua za Avazov Sport.

O Ljajiću i Jedvaju

Družite li se sa Ljajićem?

- Naravno, viđamo se svaki dan. Odličan je momak, puno znači za našu igru. Drago mu je i što reprezentacija BiH igra dobro. Pričamo o svemu. Trudimo se da svojim igrama doprinosimo pobjedama Rome.

Još jedan igrač sa ovih prostora je u Romi...?

- Da, Tin Jedvaj je jako mlad, ali perspektivan. Igra na poziciji stopera. On uči i čeka svoju šansu. Velika je konkurencija za mjesto u timu. Sigurno da će opravdati povjerenje ljudi u klubu. Trudim se da mu pomognem koliko mogu.

Kako sarađujete sa trenerom Rudi Garciom?

- Nemam tu nikakvih problema. I on je s „mog“ govornog područja, vodio je Lil. Veliki je profesionalac, bio je uspješan u svim klubovima. Dao je nešto novo igri Rome. Meni to savršeno odgovara.

Da li je jača sadašnja Roma ili Lion?

- Mislim da je Roma u boljoj formi.

Pratite li francusku ligu, odnosno Metz za koji ste igrali?

- Naravno da pratim sve oko kluba. Posljednji meč su izgubili 3:2 od Lensa. Navijam da se Metz vrati u prvu ligu, iako su sada trenutno peti na tabeli.

Ljeto u Brazilu

U Metzu odlično igra Emir Bijelić, a donedavno je bio i Mirza Mustafić, koji je također iz Kalesije, odnosno iz Luksemburga.

- Čuo sam za Bijelića i još neke naše talentovane mladiće i to me raduje. Za Mustafića znam, jer su naše porodice prijatelji. Moj i Mirzin otac zajedno su igrali u Kalesiji, u Drini iz Zvornika i Luksemburgu. Mustafić je u dobrim rukama i odličnom klubu. Sada je u Borusiji (M). Vjerujem da će izrasti u pravog igrača. Drago mi je što i on želi igrati za BiH. Treba upamititi ime Mirze Mustafića!

Ljetovali ste u Americi, u Emiratima i još nekim svjetskim destinacijama. Da li ste bili u Brazilu?

- U Brazilu nisam bio, iako je bila želja i prošle i ove godine. Nisam želio, jer sam se „čuvao“ za iduće ljeto. Akobogda iduće godine ću radno u Brazil. Nadam se i desetine hiljada Bosanaca i Hercegovaca.

Prije toga moramo osvojiti svih šest bodova?

- Nemamo izbora. Pobjeđivali smo daleko jače reprezentacije nego što su Lihtenštajn i Litvanija, što nikako ne znači da nas čeka lagan posao. Naprotiv. Ove dvije utakmice treba shvatiti kao da igramo sa Brazilom i Argentinom. Samo sa takvim pristupom možemo pobijediti. Ja sam optimista, zato što smo kvalitetniji, što imamo odličnog selektora i najbolje navijače na svijetu – izjavio je Miralem Pjanić za Avazov Sport, nogometna i ljudska marka.

Murinjo i Venger

Ko Vam se više dopada kao trener; Murinjo ili Venger?

- Murinjo i kao trener i kao karizmatična ličnost. I rezultati su na njegovoj strani.

Ko će biti prvak Evrope?

- Bajern je protiv Mančestera pokazao da će i ove godine voditi glavnu riječ. Naravno, tu su uvjek Real i Barcelona- kaže Mire.

Ne gledam snimke

Gledate li snimke Vaših najboljih utakmica? Recimo, onaj meč i gol Realu?

- Ponekad pogledam neke utakmice. Recimo, nemam snimku utakmice kada sam sa 18 godina igrao za selekciju Svijeta u Bukureštu, gdje sam išao na poziv Luis Figa i igrao sa svjetskim zvijezdama. Volio bih imati snimku sa te utakmice- otkrio nam je Miralem.

Post a Comment

Noviji Stariji