Iz štampe izašla nova knjiga Miljenka Jergovića, 'Rod'

Danas je iz štampe izašla nova knjiga Miljenka Jergovića pod naslovom 'Rod'. Izdavač, zaprešićka Fraktura, knjigu najavljuje sljedećim riječima:

Rod Miljenka Jergovića knjiga je sastavljena od više cjelina – romana, dokumenata, pripovjednih skica, fragmenata – u kojima se izmjenjuju fikcionalni i nefikcionalni dijelovi i savršeno se miješaju stvarno i izmaštano. S mnogo autobiografskih elemenata Jergović u Rodu ispisuje sagu o porodici Karla Stublera, svoga pradjeda.

Rod je roman u kojem Jergović kroz sudbinu vlastite porodice govori o stoljeću Srednje Europe i Balkana, roman koji poput željeznice premrežuje epohu i krajeve, zemlje koje su se izmjenjivale, povijest koja je bila nemilosrdna. Od pradjeda i početka dvadesetog stoljeća do današnjice i autora i njegove sudbine Rod je opus magnum Miljenka Jergovića, autora kojeg s pravom možemo nazvati Ivom Andrićem našega doba. 
Monumentalni roman sačinjen je od nekoliko romana, romanesknih skica, pripovijetki i narativnih fragmenata koji zajedno tvore priču o odumiranju i konačnom nestanku porodice Stubler. 'Rod' je dijelom biografski i dokumentaristički tekst, dijelom fikcionalan, mjestimice i fantastičan. Finale 'Roda' roman je "Sarajevski psi", snovita i fantazmagorična pripovijest o umiranju majke i konačnom oproštaju od Sarajeva.

Dijelovi cjeline naslovljene kao 'Inventarna knjiga' izlazili su u autorskoj kolumni na Radio Sarajevu.

'Rod' obuhvaća 1008 stranica, objavljen je u tvrdom uvezu, a slike, za tri različite omotnice, naslikao je Zlatan Vehabović, mladi hrvatski slikar, jedan od intelektualno najupečatljivijih umjetnika nove generacije, rodom i djetinjstvom iz Banje Luke.

Knjiga će se pojaviti na Interliberu, zagrebačkom sajmu knjiga koji upravo započinje, a svoje će autorsko predstavljanje imati početkom decembra, na festivalu Sa(n)jam knjige u Puli, zajedno s Ivanom Lovrenovićem i njegovom knjigom 'Nestali u stoljeću'. 

Post a Comment

Noviji Stariji