Uspjeh reprezentacije BiH mogao bi potpuno ujediniti zemlju

Jedan od najuglednijih listova u Poljskoj, Polityka, donosi opsežnu priču o historijskom uspjehu fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i njenom plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

List podsjeća da je nakon okončanja rata 1995. godine međunarodna zajednica pokušala da obnovi BiH kao multietničku državu u kojoj različite nacije neće predstavljati problem nego prednost.

Ipak, dodaje se da je historijskim uspjehom fudbalske reprezentacije, BiH pokazala cijelom svijetu da još uvijek postoji na mapi svijeta.

“Plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Brazilu BiH je podsjetila cijeli svijet da postoji kao nezavisna i cjelovita država. Fudbal je u prošlosti korišten za stvaranje podjela na Balkanu, ali možda će ovaj put omogućiti potpuno ujedinjenje jedne od zemalja regije”, navodi se u tekstu gdje se napominje da je fudbalski uspjeh BiH ostavio u sjeni političare u toj zemlji.

“Uspjeh fudbalske reprezentacije BiH nekako je potisnuo političku krizu u toj zemlji, slab napredak prema Briselu i ekonomske probleme s kojima se većina stanovnika BiH suočava”, navodi Polityka.

U nastavku se dodaje da je fudbal u prošlosti odlučivao o sudbini Balkana i da je dijelio ljude na nacionalnoj osnovi.

“Poznata utakmica između Dinamo Zagreba i Crvene Zvezde 13. maja 1990. godine u Zagrebu je simbolički označila početak ratova na Balkanu. Nedugo nakon toga, navijači ovih timova su postali najveći neprijatelji koji su ubijali jedni druge”, podsjeća ovaj list.

Navodi se da BiH kao društvo i država još uvijek ne funkcionišu kako se to očekivalo iako je prošlo više od 15 godina nakon okončanja rata u zemlji.

“U praksi multikulturno društvo i država ne funkcionišu baš najbolje. Još uvijek značajan broj Srba ne vidi BiH kao svoju zemlju. Hrvati misle de trebaju imaju više prava u zemlji. Zato postoji strah od podjele zemlje”, ocjenjuje poljski list.

Ipak, u tekstu se navodi da je fudbalska reprezentacija i sve što se dešava oko nje jedna od najsvijetlijih tačaka u toj zemlji.

“Danas je fudbalska federacija BiH nacionalna institucija koja funkcioniše vrlo dobro. BiH je nekada imala tri fudbalske federacije ali su se 2000. godine prvo ujedinili bosanski Hrvati i Bošnjaci, a dvije godine kasnije i Srbi. Nakon toga fudbalska federacija BiH je umjesto tri dobila jednog predsjednika”, navodi se u tekstu.

List dodaje da je fudbalska reprezentacija sastavljena od igrača i trenera svih nacija navodeći kao primjer Safeta Sušića, koji je musliman i njegovu desnu ruku Borčeta Sredojevića, koji je Srbin.

“Ako igrači uspiju osvojiti medalju u Brazilu ili ako ostvare značajan uspjeh, cijela BiH će se ponositi njima, a Srbi i Hrvati bi mogli da počnu navijati za svoju zemlju i da postanu njen dio”, navodi se u tekstu poljskog lista.

Post a Comment

Noviji Stariji