Ako posjećujete Yahoo vjerovatno ste pokupili virus


Tokom četiri dana protekle sedmice na evropskoj verziji web stranice internetskog diva "Yahooa" dogodio se propust koji je doveo do toga da je posjetom stranici oko dva miliona korisnika pokupilo određenu kompjutersku napast.

U periodu od 31.12.2013. pa sve do 3.1.2014. web stranica Yahooa servirala je korisnicima oglas koji bi, kada korisnik klikne na njega, doveo do toga da se na kompjuter začahuri virusna napast, najčešće trojanac Zeus Trojan, koja korisnički kompjuter pretvori u zombi kompjuter sa svrhom "prikupljanja" bitkoina pirom interneta.

 Trojanac preuzima ogromne količine resursa korisničkog kompjutera bez znanja samog korisnika. "Yahoo" je priznao problem te istakao da su u opasnosti bili korisnici koji su na svojim kompjuterima koristili zastarjelu verziju Jave, no nisu željeli da istaknu koliko je tačno korisnika pogođeno ovim problemom. Prema procjenama stručnjaka radi se o oko dva miliona korisnika širom Evrope. 

Recept za izbjegavanje problema ove vrste uvijek je isti - nadograđujte svoje sisteme najnovijim "zakrpama", isto činite s dodacima poput Jave te svakako koristite neku od dostupnih antivirusnih zaštita.



TPORTAL.HR - 10.01.2014

Post a Comment

Noviji Stariji