Evo šta se dešava sa vašim tijelom poslije samo jednog treninga


Kada odlučite da počnete da vježbate, prvih nekoliko dana će vas sve boljeti, ali čak nakon prvih ne baš intenzivnih treninga, vaše tijelo se mijenja na bolje i zato nemojte da odustanete od vježbanja.

Vaša DNK može da se promijeni U studiji iz 2012. godine, švedski istraživači su otkrili da kod zdravih ali neaktivnih odraslih osoba koje samo nekoliko minuta vježbaju može da dođe do promjene u genetičkom materijalu njihovih mišićnih ćelija. Nasljeđujemo DNK od roditelja, ali životni faktori kao što je vježbanje mogu da igraju veliku ulogu u "paljenju" određenih gena.

Bolje ste raspoloženi Kada počnete da vježabate, vaš mozak počinje da ispušta raznovrstan broj neurotransmitera koji poboljšavaju raspoloženje, poput endorfina i seratonina, koji su već poznati kao ključni u borbi protiv loše volje i depresije.

Možete da se zaštitite od dijabetesa Isto kao suptilne promjene na DNK-u, male promjene u načinu kako se masnoće metabolišu u mišićima mogu da se dogode nakon vježbanja. U studiji iz 2007. godine navodi se da jedan trening smanjuje taloženja masnoća u mišićima, čime se zapravo poboljšava osetljivost na insulin. Manja osjetljivost na insulin može da dovede do dijabetesa.

Imaćete bolji fokus Talas krvi u mozak kada počnete da vježbate poboljšava rad moždanih ćelija, zbog čega ste više fokusirani kada završite trening. Istraživači su otkrili da postoji povezanost između fokusa i koncentracije i vježbanja, koje može da traje i samo desetak minuta.

Stres polako nestaje Istraživači iz Amerike su ustanovili da samo 14 odsto ljudi vježba kako bi smanjilo stres. Čak i ako vam je samo vježbanje stres, treninzi smanjuju negativnost, jer podstiču bolji protok krvi u mozgu i poboljšavaju stvaranje endorfina.


Haber.ba

Post a Comment

Noviji Stariji