Ispred Čaršijske džamije u Sarajevu počela manifestacija "Selam, Ya Resulallah"

Svečano otvorenje kulturno-vjerske manifestacije "Selam, ya Resulallah-Dani o Allahovom poslaniku", u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, upriličeno je večeras na platou ispred Baščaršijske džamije.

Manifestaciju je zvanično otvorio glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo mr. Ferid ef. Dautović, koji je kazao da je Muhammed a.s. bio savršeni uzor u svim aspektima života i pozvao sve zainteresirane da dolaze na predavanja te na taj način bolje upoznaju Poslanika a.s.

- Dragi Bog od svoga Poslanika a i od nas traži da čuvamo svoju porodicu, domovinu, da uspostavljamo međuljudske, komšijske odnose, dijalog, stoga je cilj manifestacije predstaviti segmente iz života poslanika Muhammeda, da promoviramo univerzalne vrijednosti koje je on živio - kazao je Dautović.

Izrazio je nadu da će kroz ovu rabi-ul-ewelsku manifestaciju koja ima bogat sadržaj ljudi uspjeti da povećaju i osvježe ljubav prema Poslaniku, da će to vrednovati i prakticirati, te čuvati vrijednosti koje su sačuvali naši preci i ulema u BiH.

Svečanost otvorenja popraćena je audio-vizuelnom prezentacijom, nastupom hora MIZ-a iz Sarajeva te podjelom kolača i mevludskog šerbeta.

Tokom manifestacije, koja traje do 31. januara, bit će upriličena 23 programa za različite uzraste. Tako će centralni događaj dječijeg programa biti otvoreni mektepski dan u Domu mladih Skenderija koji je edukativno-zabavnog karaktera, a to je finale kviza znanja polaznika mektepske nastave koji će se na nižim razinama održavati tokom januara 2014. godine.

U okviru programa za mlade bit će upriličen koncert ilahija i kasida mostarskih horova, "Srebreni svijet Mostara", omladinsko druženje sa Sulejmanom ef. Bugarijem i Eldinom Huseinbegovićem u općini Novi Grad, te akademija u Domu mladih Skenderija.

U ponedjeljak, 6.januara, u Domu oružanih snaga BiH bit će održano prvo predavanje o Muhammedu a.s., a o temi „Muhammed a.s. kao „uzor" - Osnova za dinamičnost vjere“ govorit će dr. Enes Duraković.




  federalna.ba/Fena

Post a Comment

Noviji Stariji