Kadulja za poboljšanje memorije i prevenciju Alzhajmera


Medicinal Plant Research Centre (MPRC) iz Engleske proveo je studiju na univerzitetima Newcastle i Northumbria upoređujući biljne tablete sa uljem kadulje ili žalfije i placebo pilule. Ispitanici koji su uzimali kadulju prošli su mnogo bolje na testovima nego oni koji su uzimali placebo. Utvrđeno je da kadulja sadrži aktivne spojeve slične onima razvijenima za savremene lijekove koji se koriste za liječenje Alzhajmerove bolesti.

Hemikalija u žalfiji koja je poboljšala pamćenje ispitanika je baš ona koja nedostaje kod obolelih od Alzhajmerove bolesti. Treba imati na umu i da kaduljina sestrinska biljka, ruzmarin, takođe ima slične zdravstvene prednosti.

Žalfija je 2011. proglašena biljkom godine od strane Međunarodne asocijacije za bilje. Danas korištena uglavnom u kuhinji, ova je biljka bila vrlo cijenjena kao snažno ljekovito sredstvo u vrijeme Rimskog carstva, a taj dobar glas je prati i danas.

Neka od najnovijih istraživanja pokazuju kako kadulja može podstaći pamćenje i kognitivno zdravlje. Žalfija je dio biljne porodice - Labiatae (Usnače). Sve biljke iz porodice usnača sadrže isparljiva ulja , flavonoide i fenolne kiseline koje podstiču zdravlje na različite načine.

Dr. Rai Sahelian objašnjava: "Fenolne kiseline su biljni metaboliti...interes za tim kiselinama proizilazi iz njihove potencijalne zaštitne uloge protiv bolesti oksidativnog oštećenja (koronarne srčane bolesti, moždani udar i rak). Listovi i stabljike žalfije sadrže antioksidacijske enzime koji štite od oksidativnih oštećenja ćelija od slobodnih radikala , a i pružaju i olakšanje od upalnih bolesti poput artritisa i astme.“

Savjeti o korištenju žalfije Uz jednostavno uključivanje žalfije u svakodnevnu ishranu, njene prednosti možete još iskoristiti konzumiranjem čaja od žalfije, ekstrakta ili tinkture. Postarajte se da kupite organske grančice i lišće. Ako kupite veću količinu žalfije, možete jeftino napraviti sopstvenu tinkturu. Dugoročno gledajući, domaća tinktura je najekonomičnija.

Stavite jednu ili dvije kapi tinkture ispod jezika ili u četvrtinu šolje vode i progutajte. To uklanja začepljenje gastrointestinalnog trakta i lakše se apsorbuje nego tablete i kapsule. Sušena žalfija se može pohraniti u teglu i čuvati na hladnom i suhom mjestu, a tinktura može trajati godinama na isti način.



Haber.ba

Post a Comment

Noviji Stariji