Njemački fudbalski savez predstavio Zmajeve: Od Salihamidžića do Ibiševića i Brazila

Njemački fudbalski savez (DFB) svakodnevno predstavlja reprezentacije učesnice predstojećeg Svjetskog prvenstva u Brazilu, a jučer su na red došli i zmajevi. Nijemcima je posebno zanimljiva priča o bh. timu, prije svega što u Bundesligi nastupa veliki broj izabranika Safeta Sušića.

DFB je priču o zmajevima počeo od Hasana Salihamdižića, nekadašnjeg igrača HSV-a i Bayerna koji je 8. oktobra 1996. godine postigao prvi pogotak za BiH u zvaničnim utakmicama (protiv Hrvatske u Bolonji).

"Nešto više od 17 godina kasnije, BiH je pobjedom protiv Litvanije izborila plasman na prvo Svjetsko prvenstvo i to golom novog nacionalnog heroja Vedada Ibiševića", piše DFB.de, podsjetivši na izjavu napadača Stuttgarta koji je naglasio da BiH u Brazilu ne ide reda radi, nego da predstavi zemlju u najboljem svjetlu.

Osim Ibiševića, naglašavaju da su Emir Spahić (Bayer Leverkusen) i Sejad Salihović (Hoffenheim) bitne poluge u Sušićevom timu, uz podsjetnik da je Edin Džeko (Manchester City) bio prvi strijelac Bundeslige, kada je u tandemu sa Zvjezdanom Misimovićem (Guizhou Renhe) nosio dres Wolfsburga.

"Uprkos bliskoj vezi većine igrača sa Bundesligom, do sada su BiH i Njemačka odigrale samo dvije prijateljske utakmice, 1:1 u oktobru 2002. u Sarajevu, a zatim osam godina kasnije , trijumf Njemačke u Frankfurtu od 3:1. BiH je odavno postala ozbiljan tim u svijetu fudbala, a posebno u posljednjih nekoliko godina", naglašava se u tekstu.

oslobodnjenje.ba

Post a Comment

Noviji Stariji