Velika aleja na Ilidži: Počinje gradnja ekološkog fijakerskog stajališta

Prva faza izgradnje ekološkog fijakerskog stajališta na početku Velike aleje na Ilidži ubrzo će početi.

Dio novca obezbijeđen i od prodaje ulaznica za Vrelo Bosne Obezbijeđena su potrebna finansijska sredstva, odabran izvođač radova i već se dovoze mašine i materijal na gradilište. Dosadašnje stajalište napravljeno je na asfaltu i nije ekološki prilagođeno ovom prostoru.

Zato se ovim projektom želi spriječiti negativan uticaj fekalija na podzemne vode, smanjiti neugodan miris i poboljšati higijena na ovom mjestu, ali i popraviti izgled cijelog prostora. Novo ekološko stajalište će biti slično uređeno kao i ono na kraju Velike aleje do samog Vrela Bosne.

- Obezbijeđena su sredstva od stotinu hiljada KM za prvu fazu podzemnih radova koji se tiču vodovodnog i kanalizacionog sistema, elektroinstalacija i ugrađivanja prečistača otpadnih voda. Počeli su razgovori i za drugu fazu radova, koja će obuhvatiti izgradnju podloge i javne česme, dok će se u trećoj fazi raditi nadstrešnica, pješačka staza i hortikulturno uređenje sa klupama. Ukupna vrijednost projekta je oko 200 hiljada maraka, a finansirat će se iz pripadajućih sredstava Ministarstva prostornog uređenja i okoliša KS-a i od prodaje ulaznica za Vrelo Bosne, kazao je Osman Delić, direktor KJU Zaštićena prirodna područja KS-a.

Nakon uređenja, na ovom stajalištu i dalje će raditi 32 fijakera, a njihov broj neće se povećavati u narednom periodu, jer je dovoljan da podmiri sadašnje potrebe turista koji dolaze na Vrelo Bosne.

oslobodnjenje.ba

Post a Comment

Noviji Stariji