Sok od cvekle povećava tjelesnu izdržljivost i jača cirkulaciju, a nitrati iz nje šire krvne sudove i poboljšavaju opšte stanje organizma i izdržljivost.
Cvekla je povrće karakteristične crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i ishrani. Njeno bogatstvo mineralima, ugljeni hidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom i čestom namirnicom. Takođe je bogata i vitaminom B12, a u sebi ima i male količine kobalta. Pozitivno djeluje kod malokrvnih osoba i djece. Cvekla se priprema tako što se najčešć kuha ili kiseli, a često se jede i sirova, uglavnom rendana, kao dodatak salati.
Čorba za čišćenje krvi
Operite dve veze mladih listova cvekle, isjecite, dodajte i vezu peršunovog lista i ostavite da se kuha. Kuhajte 15 minuta. Za to vrijeme isjeckajte mladi crni i bijeli luk, šargarepu, korjen peršuna i celera. Četiri do pet svježih cvekli sitno narendajte. Svo povrće prelijte kašikom maslinovog ulja i sokom od limuna i potom dodajte u vodu sa lišćem koje se skivalo. Promješajte čorbu i odmah servirajte.
Salata za jačanje želuca
Narendati krupno veliku cveklu i manji korjen od celera. Posoliti, preliti kašičicom jabukovog sirćeta i maslinovog ulja i posuti mljevenim kimom. Na kraju sve pomiješati sa kiselom pavlakom i peršunovim listom.
Zbog svojih ljekovitih sastojaka cvekla se koristi i u savremenoj medicini. Osnovna primjena joj je u suzbijanju pojave tumora i liječenju leukemije. Koristi se i u liječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti, gripa u početnom stadijumu, kao i u regulaciji krvnog pritiska, ukoliko je nizak. Cvekla povoljno utiče na nerve i rad mozga, a pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči.
Haber.ba
Objavi komentar