Šta jesti kada je temperatura u minusu?
Pred nama je najhladniji period u godini. Svako će pokušati da se ugrije najbolje što može, a dobro je znati i da postoje namirnice koje pomažu da se zadrži tjelesna toplota. To su sezonske biljke - zimsko voće i povrće.
Zimi je najkorisnije jesti zimsko povrće, koje sadrži dosta vitamina. Najbolja pomoć tijelu u održavanju tjelesne toplote može biti korjenasto povrće. To su sve one biljke koje ne sazrijevaju brzo, već im je potrebno izvjesno vrijeme.
Njihovom rastu ne smetaju ni vjetar ni mraz, već im pogoduje hladno zimsko vrijeme, a jestivi dijelovi im se nalaze ispod površine zemlje. Sitno sjeckano i obareno korjenasto povrće može se koristiti i kao "temeljac" za laganu čorbu.
Ovo je takođe period u godini kada je moguće da osjećate veću potrebu za konzumiranjem mesa i mesnih proizvoda nego u ljetnom periodu. I meso sadrži elemente koji pomažu tijelu u održavanju toplote.
Ako ste ljubitelj salata, probajte, umjesto uobičajene zelene salate, salate koje sadrže više korjenastog povrća, pasulja, boba ili vlaknastih biljaka. U salatu možete dodati i malo mesa.
Ljudi koji žive u hladnim područjima, trebalo bi da u najhladnijim mjesecima u potpunosti izbace zelenu salatu iz svog jelovnika. U našim uslovima umjereno hladnih zima, možemo je, međutim, slobodno s vremena na vrijeme konzumirati, na primjer u mešanoj salati s piletinom.
Ako ste ljubitelj ribe, možete je spremiti na svoj omiljeni način i servirati kao priloge: barene korjenaste biljke i zimsko povrće, ili krompir umjesto uobičajenog pirinča.
Predlažemo neke od najzdravijih namirnica za jesenju i zimsku sezonu koje će vas zagrijati i pomoći vam da ostanete aktivni i u dobroj formi: šargarepa, cvekla, rotkvice, krompiri, kelj, pasulj, bob, klice žitarica, kupus.
Haber.ba
Objavi komentar