BRITANSKI THE TELEGRAPH: BIH SVOJOM PONUDOM ZASLUŽUJE PUNO VIŠE TURISTA

Kako navode u svijetu ima više od milijardu turista i neke zemlje se ne posjećuju koliko bi to trebale. Na raskrižju dva velika carstva, Austro-ugarskog i Osmanskog, ova zemlja ima veliko povijesno bogatstvo, a možda najviše njen glavni grad, Sarajevo.


Sa svojim rijekama i planinama, smatra ga se budućim centrom istočne Evrope za pustolove. Ipak, od svih zemalja koje su pripadale bivšoj Jugoslaviji, samo u Hrvatskoj cvijeta turizam. U 2012. tu zemlju je posjetilo 10,4 miliona turista dok je u BiH bilo samo 439.000 u istoj godini. Ratovi na Balkanu su itekako naštetili turističkim potencijalima, a BiH nema prelijepu obalu za razliku od Hrvatske, piše The Telegraph.

Ukoliko pogledamo izvještaj Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, raduje činjenica što se broj turista u našoj zemlji povećava iz godine u godinu.

Tako je recimo 2010. godine BiH posjetilo 366.000, godinu kasnije bilo je 27.000 turista više dok je prošle godine u našoj zemlji boravilo 439.000 turista.

Osim naše zemlje, među deset zemalja u svijetu koje zaslužuju više turista su još i Zimbabve, Norveška, Novi Zeland, Japan, Grčka, Brazil, Butan, Filipini i Indija.


uskinfo.ba

Noviji Stariji