Brze kiflice sa svježim sirom

Ko želi brze slasne kiflice?

Sastojci za tijesto:

250 g glatkog brašna 
3 kašikice praška za pecivo 
125 g svježeg sira 
50 ml mlijeka 
50 ml ulja 
1 kašika soli 
1 bjelance

Premaz i posip:

1 žumance 
1 kašika mlijeka 
malo bibera 
malo soli 
po želji sjemenke

Priprema: 
Prosijano glatko brašno pomješajte sa praškom za pecivo u posudi. Dodajte bjelance, mlijeko i ulje te parcijalno promješajte sastojke. Dodajte svježi sir i rukama umjesite glatko tijesto. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u kružnu formu debljine par milimetara.

Nožem ga razrežite na osmine i od svakog komada formirajte kiflice na način da bazu trokuta rolate prema vrhu. Kiflice prebacite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i premažite mješavinom razmućenog žumanca, mlijeka, soli i bibera. Povrh kiflica rasporedite po nekoliko sjemenki sezama, lana, buče ili po želji.

Pecite ih u rerni 30 do 40 minuta na 180 stepeni s time da povremeno bacite pogled da li su rumene odozgo jer vrijeme pečenja zavisi od rerne do rerne.


Haber.ba
Noviji Stariji