Sastojci za tijesto:
250 g glatkog brašna
3 kašikice praška za pecivo
125 g svježeg sira
50 ml mlijeka
50 ml ulja
1 kašika soli
1 bjelance
Premaz i posip:
1 žumance
1 kašika mlijeka
malo bibera
malo soli
po želji sjemenke
Priprema:
Prosijano glatko brašno pomješajte sa praškom za pecivo u posudi. Dodajte bjelance, mlijeko i ulje te parcijalno promješajte sastojke. Dodajte svježi sir i rukama umjesite glatko tijesto. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u kružnu formu debljine par milimetara.
Nožem ga razrežite na osmine i od svakog komada formirajte kiflice na način da bazu trokuta rolate prema vrhu. Kiflice prebacite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i premažite mješavinom razmućenog žumanca, mlijeka, soli i bibera. Povrh kiflica rasporedite po nekoliko sjemenki sezama, lana, buče ili po želji.
Pecite ih u rerni 30 do 40 minuta na 180 stepeni s time da povremeno bacite pogled da li su rumene odozgo jer vrijeme pečenja zavisi od rerne do rerne.
Haber.ba