Građani zabrinuti: Tenkovi na granici BiH

Građani su jučer snimili ulazak vojne kolone u Bosnu i Hercegovinu na graničnom prelazu Gradina kod Kozarske Dubice, između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Fotografije su se vrlo brzo počele širiti društvenim mrežama i izazvale su veliku zabrinutost kod nekih građana. Razlog je naravno trenutna kriza izazvana nakon protesta u nizu bosanskohercegovačkih gradova, a koji su izašli na ulice nezadovoljni široko rasprostranjenom korupcijom, neefikasnim sistemom vlasti i jako lošim stanjem ekonomije, što sve veći broj ljudi gura na ivicu siromaštva i u borbu za golu egzistenciju.

Izvor portala Doznajemo.com u Graničnoj policiji BiH kaže da nema razloga za zabrinutost, da treba biti jasno da u BiH još uvijek traje mandat EUFOR-a i ovakvi pokreti vojnih snaga su redovni, relativno česti i uobičajeni.

S druge strane, prema informacijama jednog čitaoca portala Doznajemo.com tehnika prikazana na fotografijama pripada Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Radi se o pokretnim radarskim sistemima namjenjenim za PVO koji su već u poodmakloj fazi zastarjelosti i uglavnom su neupotrebljivi. Navodno su ista sredstva prije tri dana iz kasarne Kozara (Banja Luka) izvezena na labudicama. Vozila su izvezena po nalogu Ministarstva odbrane uz pratnju Auto-moto saveza Republike Srpske i MUP-a Republike Srpske.

haber.ba
Noviji Stariji