Kako stati ukraj varanju na ispitima korištenjem "bubica"

Senat Univerziteta u Sarajevu podržao je inicijativu Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) za rješavanje problema korištenja takozvanih bubica, bežičnih uređaja uz pomoć kojih mnogi studenti na prevaru polažu ispite.

Slabe sankcije

Prema riječima Ahmeda Nurkovića, predsjednika SPUS-a, kreirana je radna grupa koja će napraviti akcioni plan borbe protiv ovog velikog problema.

- Sve više je frustriranih studenata koji ispite polažu na "staromodni" način - učenjem - zbog kolega koje imaju visoke ocjene u indeksima bez znanja, a koji se hvale da su položili koristeći "bubicu". Moramo stati ukraj toj nemoralnoj praksi polaganja ispita - kaže Nurković.

Oprema za "uspješno" varanje na ispitima lako je dostupna i može se naći na internet-stranicama za sitne novce.

- Prijavljivanje takvih studenata veoma je rijetko, a sankcije za njih skoro nikakve. Žalosno je da profesori još ne pridaju veliku pažnju ovom problemu. Pitanje je kakav će se kadar ljudi proizvesti ako ova praksa bude nastavljena - ističe Nurković.

Ometač signala

Jedan od načina da se suzbije ova pojava na fakultetima je uvođenje ometača ili detektora "bubica", za šta su, opet, neophodna određena finansijska sredstva.

- Na Pravnom fakultetu imamo problem jer ne možemo uvesti metod ometača "bubica" zbog obližnjih institucija poput suda, jer bi domet blokatora ometao i njihov rad. Jedno je sigurno, vlada velika obeshrabrenost među studentima koji provedu dan i noć nad knjigom, a oni koji varaju postižu iste rezultate - ističe Nurković.

Džaferović: To je štetno

Profesor Ejub Džaferović, dekan Mašinskog fakulteta, pohvalio je inicijativu SPUS-a te naglasio da će kao profesor uložiti svaki napor da se ona i realizira. Naveo je da takvih pokušaja i kod njih ima, ali ih asistenti stalnim nadgledanjem u tome uspiju spriječiti.

- Nije pravedno da neki dođu do diplome na ovakav način i da budu dio društva. Najvažnije je da je u glavama studenata stvorena svijest da je to štetno i pogrešno - kaže Džaferović.

avaz.ba
Noviji Stariji