KRISTIJAN ŠVARC-ŠILING ZA “DEUTSCHE WELLE”Političari u BiH moraju se suočiti s realnošću i prestati s igrama


Bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz Schilling) u intervjuu za “Deutsche Welle” povodom građanskih nemira u BiH izjavio je da se socijalni bunt odavno mogao predvidjeti.



Prijeđena granica

- Međunarodna zajednica sve je to ignorirala. Rezultat svega može biti poguban. Iz svega toga mogao bi nastati istinski pokret, konačno u BiH ima i dovoljno oružja. A kada siromaštvo prijeđe određenu granicu, kada penzioneri ne dobivaju više svoje penzije, kada nastavnici, profesori i policajci sastavljaju kraj s krajem, onda može doći do stvaranja nasilnog pokreta. A da li će on dovesti do pozitivnih ili negativnih promjena u BiH, potpuno je nepredvidivo - rekao je Švarc-Šiling.

Prema njemu, rješenje bi moglo doći ako bi se političari preko noći suočili s realnošću u zemlji i prestali sa svojim igrama.

Na pitanje zbog čega šute osiromašeni građani u Republici Srpskoj i da li bi se protesti mogli prenijeti i na manji bh. entitet, Švarc-Šiling je odgovorio da je “Federacija BiH u demokratskom smislu dalje odmakla od RS, ona je u naprednijem stadiju”.

- U Federaciji vladaju veće slobode i postoji pluralizam mišljenja. U RS imamo posla a blažom diktaturom, gdje se ljudi plaše da kažu ono što misle. To je razlog što centralnoj vladi u Banjoj Luci bolje uspijeva da zadrži konce u svojim rukama nego što je to slučaj sa Sarajevom - naveo je Švarc-Šiling.

Kao u Ukrajini

On smatra da bi političari u BiH morali voditi drugu politiku – “politiku koja služi ljudima, politiku koja odmah ukida stare privilegije koje su šefovi partija i partijski vrhovi zadržali iz starih vremena pa sve do danas”.

- To, međutim, zahtijeva i promjenu politike međunarodne zajednice. Sada imamo situaciju kao u Ukrajini. Međunarodna zajednica tek se budi iz dubokog sna kada nastupi kritična situacija u takvim zemljama - dodao je.

Međunarodna zajednica treba da odmah preuzme odgovornost

Švarc-Šiling ističe da bi međunarodna zajednica trebala da odmah preuzme odgovornost, jer ona i dalje, prema Dejtonskom sporazumu, ima glavnu odgovornost u BiH.

- Odbacivati tu odgovornost i govoriti da ona nije potrebna, takva politika se pod hitno mora revidirati. Moraju se poduzeti druge mjere, koje sežu sve do primjene ovlasti koje proističu iz mandata Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Prije svega se mora uputiti ozbiljna prijetnja i reći da je međunarodna zajednica spremna da djeluje u BiH. Dok toga svega nema i sve dok se bude govorilo da se radi o pitanjima koje Bosanci i Hercegovci sami trebaju da riješe - iako smo ih mi, dakle međunarodna zajednica, doveli u takvo stanje da se zemljom gotovo ne može upravljati - tako dugo neće doći do poboljšanja situacije u BiH - potcrtao je Švarc-Šiling.


Avaz.ba
Noviji Stariji