IZBJEGAVAJTE.... Za zdrave i lijepe zube riješite se loših navika!

Sva briga koju vodite o zdravlju i ljepoti zuba može pasti u vodu, ako se ne možete riješiti loših navika. Otkrivamo vam šta ne biste trabali raditi, ako želite da vaši zubi budu zdravi i lijepi.

Izbjegavajte gazirane sokove – Gazirani sokovi sadrže fosfornu i limunsku kiselinu koje oštećuju gleđ. Najbolje je da ih pijete na slamku, a zube operete odmah nakon ispijanja soka.

Izbjegavajte slatkiše – Šećer je najveći neprijatelj zuba jer podstiče stvaranje bakterija koje oštećuju gleđ i uzrokuju nastanak karijesa. Izbjegavajte i ugljikohidrate koji se razlažu na proste šećere, te pod utjecajem bakterija pretvaraju u plak.

Zaustavite škripanje zubima – Bruksizam ili nesvjesnu škripanje usni itekako šteti zubima. Kako biste izbjegli oštećenja i bol, posjetite stomatologa kako bi vam izgradio splint (silikonski štitnik za zube).

Koristite konac – Zube je poželjno prati nakon svakog obroka, te ujutru i navečer. No, to nije dovoljno. Da bi zubi zaista bili čisti, jednom dnevno obavezno koristite konac.

Riješite se loših navika – Zube nemojte koristiti kao alat. Nemojte zubima otvarati kesice, odvezivati čvorove, grickati sjemenke... Mikropukotine na zubnoj gleđi, koje nastaju prilikom trenja zuba, dobra su sredina za plak i mikroorganizme.

haber.ba
Noviji Stariji