Kiseli kupus čuva zdravlje

Jedna stara poslovica kaže da onaj tko brine o zdravlju jede kiseli kupus! Istraživanja stalno potvrđuju da je kiseli kupus zdrav, a stoljećima se koristi kako za jelo tako i za olakšavanje ili sprječavanje zdravstvenih tegoba.

Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može mjeriti s limunom. Kiselo zelje bogato je fitonutrijentima, sumporovim spojevima (sulforafanom i izotiocijanatom) koji štite od raka želuca te pomažu u cijeljenju oštećenja na koži izazvanih prekomjernim izlaganjem UV zrakama. Što još krije kiseli kupus?

Kiseljenjem kupusa stvara se vitamin B12, iznimno potreban našem organizmu za sve procese stvaranja crvenih krvnih tjelešaca i održavanje optimalnih razina željeza u organizmu. Inače, vitamin B12 nalazimo isključivo u mesu, pa je kiseli kupus vrijedna hrana vegana i vegetarijanaca.

Laktobacili su vrsta probiotika koji imaju blagotvorna svojstva na ljudski organizam. Probiotici su živi sastojci hrane koji imaju povoljne učinke na organizam domaćina. Prirodno se nalaze u fermentiranim proizvodima. Učestalo konzumiranje hrane s probioticima, poput kiselog kupusa, koji se prirodno nalaze u probavnom sustavu, dokazano pomaže umiriti bol u želucu te jača imunološki sustav. Kojim tegobama pomaže konzumacija kiselog kupusa?

Kiseli kupus, ne samo da ima izuzetna nutritivna svojstva nego mu se pripisuju i ljekovita svojstva:

poboljšava raspoloženje
organizam čini otpornim na stres
pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca
pomlađuje
pomaže kod izgradnje kostiju
jača imunitet i povećava snagu mišića
doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva
blagotvorno djeluje nа probavne organe, želudac і crijeva, nа njihovu mikrofloru
potiče і izlučivanje štetnih tvari іᴢ organizma te čisti і regenerira jetru
blagotvorno djeluje і nа funkcioniranje srca і krvotoka, јеr snižava povišeni kolesterol, s
pospješuje zarastanje rana
pozitivno djeluje і nа funkcioniranje mozga і živčanog sustav

Važno je naglasiti da termička obrada kupusa uništava korisne laktobacile nastale tijekom procesa fermentacije, stoga obradu treba svesti na minimum.

haber.ba
Noviji Stariji