Amerikanci oduševljeni Aidinim ručno razvijanim bosanskim pitama

U američkom gradu Buffalo jedna bosanska porodica je u decembru otvorila restoran koji na meniju ima kobasice, hljeb, salate, dezerte i, što je Amerikancima najinteresantnije, prave bosanske pite.Senad i Amela Soteli su bivšu pizzeriju pretvorili u bosansku pitaru, a vikendom mnogim Amerikancima nije mrsko ‘potegnuti’ iz drugih gradova kako bi kušali ovaj bosanski specijalitet.Restoran po imenu Balkan Dining (Balkanska hrana) nudi veliki izbor pita, a jedna porcija košta 4,99 dolara, što je Amerikancima i više nego prihvatljivo.

U većini zemalja koje baštine otomansku kuhinju, ovo jelo se zove “burek”. Tako u nama susjednim zemljama morate naručiti “burek sa mesom” ili “burek sa sirom”. Međutim, “sve su pite pitice, samo je burek pitac”.”U Bosni i Hercegovini se ovo zove pita, a pita sa mesom je burek”, rekao je uposlenik Edin Asipi za Buffalo News.Onima koji su navikli na brzu hranu je neobično čekati oko 25 minuta na svoju narudžbu jer se tijesto za svaku pitu razvija i savija – ručno.Pravljenje i razvijanje ovog tijesta je umjetnost sama za sebe, a u Balkan Dining se sve radi ručno, što je mnogim Amerikancima fascinantno.

Pošto za pravljenje ovakve, prave bosanske pite treba toliko vremena, Buffalo News ima savjet: pitu naručite ranije telefonom pa je pokupite kad bude gotova. Rekli bismo, tipično američki.

haber.ba
Noviji Stariji