Čokolada bez aditiva - Recept: Ukusna i zdrava domaća čokolada za 15 minuta (FOTO)

Čokolada je omiljeni desert većine djece i odraslih. Medjutim kupovna čokolada sadrži mnoge štetne aditive – ucvrščivače, konzervanse, vještačke boje i druge supstance koje nisu potrebne našem organizmu. Da bi ste uživali u ukusu čokolade, ne morate da je kupujete, vec možete pripremiti domaću čokoladu sami kod kuće, sto nije tako teško kako izgleda na prvi pogled.Mozete pripremiti različite vrste domaće čokolade – gorku, mliječnu, sa raznim dodacima – orasima, suhim grozđem, smokvama, keksom, cimetom,likerom i slično.

Za pripremu domaće čokolade potrebno je vrlo malo vremena, a rezultat ce samo obradovati one koji su odlučili da se isprobaju u ulozi poslastičara. Možda neće ličiti na kupovnu, ali je lijepo zasladiti se kockom zdrave i ukusne čokolade.

Hajde da počnemo.

- 100 gr maslaca
- 100 gr kakaa
- 6-8 kasikica sećera ili meda
- 100-150 ml mlijeka
- posuda za vodenu paru
- silikonski kalup
- i 15 minuta vašeg vremena

Umjesto običnog kakaa možete koristiti slatki kakao („Neskvik“ ili slične vrste), onda šečer nije potreban, ali ide manje mlijeka. Ali, naravno bolje je koristiti kakao (zdravije).


1. Stavite maslac na vodenu paru da se istopi. Kada se istopi, sklonite sa strane.


2. U drugu šerpicu sipajte mlijeko, malo zagrijte, dodajte šećer, kakao i promiješajte da se ne stvaraju grudvice.

3. Dodajte istopljen maslac i dovedite smjesu do ključanja. Kuhajte 2-3 minuta. Smjesa mora biti malo gušća od jogurta. Ako ste primijetili da je smjesa jako gusta (sve zavisi od vrsta i kvaliteta kakaa) dodajte jos malo vruće vode ili mlijeka i promješajte.


4. Sipajte u suhi silikonski kalup.


Sipala sam pola smjese u kalup i dodala sam malo isjeckanog badema, pa opet dodala čokoladnu smjesu.


Smjesu ostavite na nekoliko sati u frizider ili zamrzivač (ostavila sam preko noći). Ovako je ispalo.


Ako želite da vasa domaća čokolada bude apsolutno zdrav proizvod umjesto šećera možete koristiti med. Ali njega dodajte na samom kraju, da med ne izgubi svoje korisne sastojke. U vec skuhanu i malo ohlađenu smjesu dodajte med i promješajte sa blenderom ili mikserom.

Ako čokoladu stavite u zamrzivač, bice tvrda. Ako je držite u frizideru – mekša, nesto slično gumi ili plastelinu. Znam, da nije kao kupovna čokolada, jer nismo koristili učvrščivače, konzervanse i aditive, ali zato se i zove domaća čokolada, za mene je mnogo puta bolja, zdravija i ukusnija!

haber.ba
Noviji Stariji