De Meziere: BiH, Srbija i Makedonija su sigurne zemlje

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer (Thomas de Maizière) najavio je da će Srbija, BiH i Makedonija biti proglašene sigurnim zemljama, što će omogućiti brži povratak azilanata iz Njemačke u te zemlje njihovog porijekla.

On je Evangelističkoj novinskoj agenciji EPD u Berlinu rekao da će njemačka Vlada u srijedu, 30. aprila, odlučivati o nacrtu zakona kojim će Srbija, BiH i Makedonija biti definisane kao sigurne zemlje, prenosi Radio-televizija Srbije.

De Mezijer je napomenuo da je Srbija kandidat za EU, a tom statusu teže i Makedonija i BiH, te da se "u slučaju tih zemalja mora očekivati da se one dobro odnose prema svojim sopstvenim građanima".

On je najavio da će ubuduće azilanti tri mjeseca poslije dobijanja statusa azilanta imati pravo na pristup tržištu rada, dok su do sada morali da čekaju godinu dana po sticanju azilantskog statusa.

Njemački mediji navode da je, međutim, otvoreno pitanje da li će lista takozvanih sigurnih zemalja biti proširena i stavljanjem Albanije i Crne Gore u tu kategoriju, pošto su se socijaldemokrate, koalicioni partneri de Mezijerovih demohrišćana, pobunili protiv takve ideje.

U koalicionom ugovoru između demohrišćana, njemačkog kancelara Angele Merkel i socijaldemokrata vicekancelara Zigmara Gabrijela (Sigmar Gabriel) dogovoreno je, kako podsjećaju njemački mediji, da se samo tri balkanske države - Srbija, BiH i Makedonija proglase sigurnim zemljama.

To će značiti da će se zahtjevi za azil i žalbe građana iz tih zemalja moći obrađivati u roku od jedne sedmice i po pravilu odbijati im se status azilanta.

Njemački zakon o proširenju liste takozvanih sigurnih zemalja stupiće na snagu kada ga budu usvojili Bundestag i Bundesrat, a u njemu je planirana i promjena regulative o olakšanom pristupu azilanata tržištu rada.

Problem lažnih azilanata, koji su u Njemačku dolazili zbog socijalnih privilegija i novca, prijetio je prije par godina da ugrozi bezvizni režim Srbije sa EU.

avaz.ba

Post a Comment

Noviji Stariji