Ko je glavni baja: Nakon zida mesdžida, Memić postavio svoj plakat i na ulaz na Ilidžu

Na ulazu na Ilidžu prije nekoliko dana je postavljen veliki plakat s likom ilidžanskog načelnika prof. dr. Senadia Memića, poznatog po različitim ispadima, potezima i komentarima koji u najmanju ruku izazivaju čuđenje. Da se vidi ko je "glavni baja", kako bi to rekao Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS).


Na plakatu se navodi da je Memić ''načelnik No. 1 za 2013. godinu po izboru privrednika''. Ogromni plakat, koji se može vidjeti na ulazu, ali i izlazu s Ilidže, izazvao je zanimanje jer izborna kampanja još uvijek nije počela, a Centralna izborna komisija (CIK) nije ni raspisala izbore. Osim toga, Memić je općinski načelnik i nema nagovještaja da će se boriti za više razine vlasti, ali je, ipak, prvi počeo plakatiranje.

Ove scene podsjetile su građane na scene iz filma ''Maratonci trče počasni krug'' kada Laki postavlja svoju sliku na novootvoreni krematorij, a ima i onih koji se šale da Memić voli pjesmu Tome Zdravkovića ''Sliku tvoju (svoju) ljubim''.

Nije ovo prvi sporan slučaj sa Memićem. Nadaleko je poznat slučaj kada je kao kandidat za ilidžanskog načelnika postavio svoj plakat na mesdžid u Glavogodini u Hrasnici, uz poruku glasačima da "nastave pravim putem".

Memića se građani Ilidže i Kantona Sarajevo sjećaju iz vremena kada je još na početku mandata sadio voće uz cestu prema Hrasnici, pa kada je zatrpao fontanu u centru Ilidže, po raznim prijetećim ispadima i prijetećim porukama na sjednicama Općinskog vijeća Ilidža...



Posljednji slučajevi vežu se za obustavu eksproprijacije nekretnina na dijelu Sarajevske zaobilaznice kada je Memić samovoljno stavio Sarajevo u saobaćajnu blokadu. Naime, prema tvrdnjama u JP Autoceste FBiH, nakon posljednjih događaja, glavni grad će biti izoliran od autoputa. Na kraju, Memić je u ponedjeljak brutalno protjerao i školu fudbala "Bubamara" legendarnog sarajevskog nogometaša Predraga Pašića sa terena u Butmiru, prijeteći da će zapaliti objekte škole.

Senaid Memić je pravosnažnom presudom iz septembra 2006. godine osuđen na tri mjeseca zatvora zbog ometanja rada pravosuđa. Prijetio je sudiji Nenadu Šaledi u momentu kada je izricao presudu njegovom sinu Senadu za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Memić je pomilovan u maju 2008. godine, te mu je zatvorska kazna zamijenjena uvjetnom od dvije godine.

"Ja sam častan čovjek. Nisam kriminalac. Ja samo branim državu i svoju porodicu. To što sam ja radio, stojim iza toga i ni sekunde se nisam pokajao", kazao je Memić tada za CIN.

U kuloarima na Ilidži Memića su već prozvali "Šemso Bonaparta", a sad je jasno i zašto.

(Klix)

Post a Comment

Noviji Stariji