Kuba će uskoro dobiti prvu džamiju

Iako su godinama pripadnici muslimanske zajednice na Kubi imali dobre odnose sa vlastima te zemlje sve do ove godine ipak nisu dobili dozvolu da izgrade prvu džamiju u toj komunističkoj zemlji.

Ipak, u toj zemlji, gdje živi nekoliko hiljada muslimana, uskoro će biti izgrađena prva džamiju u njenoj historiji.

Zanimljivo je da u toj zemlji postoje muslimani koji nikada u svome životu nisu imali priliku da se pomole u pravoj džamiji.

Delegacija Turske boravila je u Kubi prošle sedmice gdje su sa tamošnjim vlastima razgovarali o projektu izgradnje džamije u glavnom gradu Kube Havani.

"Mislimo da bi džamija u historijskom djelu Havane lijepo izgledala jer se u tom djelu nalaze i još neki objekti povezani sa evropskim arhitektonskim stilom", rekao je Yuksel Sezgin, glasnogovornik Ureda za vjerska pitanja Turske.

Prema preliminarnom planu ovog projekta, džamija u Havani bi se prostirala na 32.300 metara kvadratnih i mogla bi primiti oko 500 vjernika.

Iz delegacije Turske navode kako sličan projekat izgradnje džamije planiraju uskoro i na Haitiju.

Inače, muslimani na Kubi molitvu obavljaju u svojim domovima dok džumu, odnosno sedmičnu muslimansku molitvu, obavljaju u kući lidera muslimana na Kubi Pedra Lazo Torrea.

Vlasti Kube su već odobrile projekat izgradnje džamije u Havani u cilju, kako kažu, izgradnje boljih odnosa sa muslimanskim zemljama.

klix.ba

Post a Comment

Noviji Stariji