Momir Bulatović bivši predsjednik Crne Gore : Obožavam Republiku Srpsku

Bivši predsjednik Crne Gore i premijer Savezne Republike Jugoslavije Momir Bulatović, gostujući u emisiji "Puls" BN TV, istakao je da je ponosan što je napravio ovu ljepotu koja se zove Republika Srpska.

Obožavam Republiku Srpsku. Bio sam sa ljudima koji su učestvovali u mirovnim pregovorima, crtali granice, ja svaki ovaj detalj znam, odbolovao sam sva ona ratna zbivanja i sa ponosom mogu sebi da kažem - ej, bre uspio si kada si u Dejtonu bio u tom timu koji je napravio ovu ljepotu koja se zove Republika Srpska", rekao je Bulatović.

On smatra da se ratni sukobi na prostoru bivše SFRJ nisu mogli izbjeći zbog interesa velikih sila oko prevlasti na tim područjima.

"Srpski narod je ipak uspio da se spasi od većeg zla. Imali smo velike žrtve, ali je ta nevolja istorijski posmatrano mnogo manja nego što je bila ranijih godina", smatra Bulatović.

Rat protiv Jugoslavije, prevashodno Srbije, bio je rat Amerike protiv jake Evrope, tvrdi Bulatović i istovremeno ukazuje da je jaka Rusija garant stabilnosti Balkana.

"Slaba Rusija- nestabilan Balkan, jaka Rusija- stabilnost na Balkanu. Zbog toga se svako na Balkanu, nezavinsno kojem narodu pripada, treba radovati jačoj poziciji Rusije. Nije da nas Rusija nešto posebno voli, ali čini mi se da nas voli, ali to je istorijski splet interesa, jer Rusija ima jak geostrateški interes da bude prisutna na Balkanu. Rusija ako nam nije mnogo činila dobro, onda nam sigurno nije činila ni loše kroz istoriju", ukazuje Bulatović.

Bulatović je ukazao da je Crna Gora napravila veliku štetu priznanjem nezavisnosti Kosova, jer sva Crna Gora počiva na kosovskom mitu i ima nebrojene duhovne, kulturne i svake druge veze.

 

(BN TV)

Post a Comment

Noviji Stariji