NEKE OD VRIJEDNOSTI AJETUL KURSIJE I DRUGIH AJETA

Ali b. Ebi Talib,r.a, priča kako je Poslanik,s.a.v.s, rekao:"Ajetul kursij, el-Fatiha i dva ajeta iz sure Ali Imran (ŠEHIDALLAHU ENNEHU LA ILAHE ILLA HU; i Allahove riječi:(KULIL-LAHUMME MALIKEL MULKI….), kad ih je Allah htio objaviti, su se zakačile za Arš i rekle:"Zar ćemo sići na Zemlju onome ko je prema Tebi griješnik"? Allah im na to reče:"Tako mi moje moći i uzvišenosti, neće vas niko poslije namaza proučiti, a da mu neću džennet boravištem učiniti, u visine nastaniti, sedamdeset puta dnevno u njeg pogledati i u svakom danu sedamdeset želja njemu ispuniti, a najmanja je OPROST! (Prenosi ga Ibnu es-Sunni)

U drugom hadisu, Poslanik,s.a.v.s, je rekao:"Ko prouči ajetel kursij i kraj sure el-Beqare pri nevolji, Allah će ga osloboditi te nevolje"!

U “el-Ezkaru” Enes b. Malik, r.a, prenosi da je Poslanik,s.a.v.s, rekao:"Kada legneš u postelju, proučiš el-FATIHU i KUL HUVALLAHU EHAD, siguran si od svega osim od smrti"! U još jednom hadisu stoji:"Ko svoju kuću želi napuniti hajrom, neka puno uči ajetel kursij, jer ko je prouči nakon uzetog abdesta, Allah mu podiže četrdeset deredža i za svaki harf stvori po jednog meleka, koji za njega čini istigfar sve do sudnjeg dana"!

Ali, r.a, kaže:"Čuo sam Allahova poslanika kako kaže sa minbera:-Ko prouči ajetel kursij nakon svakog farz- namaza, ništa mu, osim smrti, neće spriječiti ulazak u džennet"!




Noviji Stariji