Objavljen snimak bijega kapetana s južnokorejskog trajekta

Južnokorejska obalna straža objavila je snimak na kojem se vidi trenutak kada kapetan trajekta Lee Joon-seok prelazi na čamac za spašavanje.

Obalna straža navodi kako im kapetan i članovi posade nisu otkrili svoje identiteta kada su prelazili s tonućeg trajekta na čamac za spašavanje.

Moon Ye-shik, kapetan broda Doola Ace kazao je kako su prilikom dolaska na mjesto potonuća očekivali da će u vodi vidjeti na stotine putnika, no zatekli su samo kontejnere.

- Trajekt se nagnuo za 30-40 stepeni. Bio je u lošem stanju i bilo ko bi pomislio da je evakuacija u toku”, izjavio je kapetan Moon Ye-shik.

Do trajekta koji je 16. aprila počeo tonuti prvo je došao brod Doola Ace, samo nekoliko minuta nakon što su primili poziv za pomoć. Dvadesetak minuta nakon poziva za pomoć Moon i njegovi ljudi bili su na 200 metara od broda i spremni da bace opremu za spašavanje u more, piše CNN.

Tada je uslijedila komunikacija koja je pokazala zbunjenost i neodlučnost posade Sewola.

Moon Ye-Shik ispričao je kako je neidentificiranom članu posade kazao da su spremni pomoći pri evakuaciji, ali i nakon deset minuta posada Sewola je i dalje ispitivala: “Ako pobjegnemo, hoćete li nas spasiti?”

- Možda su čekali drugi brod za spašavanje, ali u toj situaciji nema čekanja. Trebali su pozvati putnike na evakuaciju. Puno života bi bilo spašeno, izjavio je Moon Ye-shik.
(Fokus)

Post a Comment

Noviji Stariji