![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8bc9p1kTXcirAbXRQtI1heGDWA_wZBS-0RDT7-r6T1l3XvEz1BHVc1IX0JqaoDTQm2un1arlkTPRXZ7kfP2OjrXlQCWqIQOpKXicw5TXKysGUIY0N8vcaJqYKJT_3VZaP-CoSN_lPSJ8/s1600-rw/saaaa.jpg)
"Šellak", takođe poznat pod nazivom konditorska glazura, napravljen je od smole koju izlučuje ženka bube Lak, "starosjedilac" Indije i Tajlanda!
Smola se prerađuje u pahuljice, a zatim rastvara u denaturisanom alkoholu i time se dobija tečni premaz, koji se zatim prska po bombonama, ali se upotrebljava i kao lak za parket i namještaj!
Ovaj premaz se takođe prska po jabukama u prodavnicama (onima koje djeluju gotovo plastično) da bi se održale svježe.
Kada uberete svježu jabuku sa drveta i protrljate je o tkaninu, ona će zasijati ali zbog prirodnog zaštitnog voska koji se već nalazi u kori jabuke.
Ali, ako takvu jabuku prvo operete, nećete uspjeti da proizvedete isti efekat, jer voda spira taj prirodni vosak.
Jabuke u samoposlugama moraju biti oprane iz sanitarnih razloga, a onda poprskane finim slojem "Šellaka" da bi se povratila zaštitna obloga kore.
Bez tog omotača jabuke bi se pokvarile jako brzo!
24satai.nfo