Osvanuo snijeg u Sarajevu

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno oblačno vrijeme. U nižim područjima pada kiša, a u višim susnježica i snijeg.

U odnosu na mart, tokom kojeg je prevladavalo sunčano i toplo vrijeme s temperaturama zraka iznad višegodišnjeg prosjeka, u ovom mjesecu očekuje nas više padavina s dosta nižim temperaturama.

Ismira Ahmović, meteorolog iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kazala je za "Avaz" da se do kraja sedmice očekuje nestabilno i hladno vrijeme.

- U Bosni će biti pretežno oblačno vrijeme s kišom i susnježicom, a na planinama je moguć i snijeg. Jutra će biti hladna i svježa, a manje padavina i nešto više temperature očekuju se u Hercegovini - rekla je Ahmović.

Temperature jutros u 8 sati: Bjelašnica -7 stepen, Kupres -1, Ivan-sedlo i Sokolac 0, Bugojno i Sarajevo 1, Drvar, Livno, Srebrenica i Zenica 2, Goražde 3, Tuzla 4, Gradačac, Sanski Most i Zvomik 5, Banja Luka. Bihać, Doboj, Prijedor i Trebinje 6, Bijeljina 7, Mostar i Neum 8, Čapljina 9 i Stolac 10 stepeni.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 940 hPa, za 3 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

U našoj zemlji danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme s kišom u nižim i susnježicom i snijegom u višim područjima. Vjetar će biti slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni. Dnevne temperature, u centralnim i istočnim područjima od 3 do 9 stepeni, a u ostatku zemlje od 8 do 14 stepeni.

U Sarajevu se očekuje oblačno vrijeme sa snijegom veći dio dana. Dnevna temperatura oko 3 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Zbog snijega, koji od noćas pada, otežano je saobraćanje u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

Posebno se upozorava na dionice u višim planinskim predjelima, gdje ugaženog snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm. Izdvajaju se planinski prevoji: Koprivnica (Bugojno-Kupres), Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje), Ivan (Sarajevo-Konjic) i Romanija (Sarajevo-Rogatica).

U ostalim područjima kolovoz je mokar i klizav, pa se apeluje na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. Iako je zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u BIH na snazi još danas, apeluje se na vozače da, u zavisnosti od vremenske situacije, na put ne kreću bez zimske opreme.

Do kraćih zastoja tokom dana dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Semizovac-Olovo, Kladanj-Olovo, Simin Han-Kalesija, Karuše-Tešanj i Livno-Bosansko Grahovo.

Promet vozila na graničnim prelazima protiče uz zadržavanja do 15 minuta. Do kraja maja, zbog neophodnih radova u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila na graničnom prelazu Kamensko. Za vrijeme obustave ova vozila usmjeravaju se na GP Gorica-Vinjani Donji.
avaz.ba
Noviji Stariji