Sakupljaju ribu na njivama

Nakon što se u Srbiji izlila Zapadna Morava po okolnim njivama i livadama, i riba traži spas. Pošto duž obala ima mnogo uvala, riba se uglavnom primiruje u njima i kada voda počne da se povlači, onda i jata krenu za njom. Međutim, nešto ribe zauvijek ostane u tim uvalama i postaje lak plijen ribokradica, koji ribu sakupljaju mrežama.

Pošto se to često događalo u prošlosti, kad god se Morava izlivala iz svog korita, ribočuvarska služba iz Kraljeva (Srbija) je prethodnih godina mapirala takva mjesta kako bi u slučaju poplave hvatala ribu prije kradljivaca. "Posljednjih nekoliko dana, ribočuvarska služba iz Kraljeva danonoćno obilazi teren na ribarskom području i uz veliki napor, na ogromnom poplavnom području, spriječava svaki vid krivolova, a nekoliko osoba smo i uhvatili sa mrežama", kaže za Slobodan Ilić, šef ribočuvarske službe iz Kraljeva.

Od ribljih vrsta, na lokacijama na kojima je došlo do izlivanja najzastupljenija je babuška. Inače, na poplavljenom području zabranjen je svaki vid ribolova dok se riba ne povuče u korito ribolovne vode.

Haber

Post a Comment

Noviji Stariji