Sjemenke su dokaz da dobre stvari dolaze u malom pakovanju. Značaj sjemenki za zdravlje odavno je poznat. Nutricionisti diljem svijeta savjetuju da budu obavezan dio ishrane.
Otkrivamo vam četiri vrste sjemenki koje biste obavezno trebali uključiti u ishranu.Sjemenke lana – Niskokalorične sjemenke lana bogate su proteinima, vlaknima, alfa linolenskom kiselinom (ALA), te omega 3 masnim kiselinama.
Bore se protiv slobodnih radikala, poboljšavaju probavu, te kardiovaskularno zdravlje.
Sjemenke tikve
– Odličan su izvor vitamina E, cinka i mangana. Sjemenke tikve sadrže i rijetke antioksidanse.
Jedna kašika sjemenki tikve sadrži 4,7 mg zdravih masti (mononezasićenih masti koje smanjuju loš, te povećavaju dobar holesterol).
Sjemenke tikve jačaju imunutet, te regulišu nivo inzulina.
Sjemenke susama
– Bogate su kalcijem, magnezijem i bakrom. Povećavaju nivo vitamina E u tijelu, poroljšavaju zdravlje srca, te jačaju imunitet. Studije su pokazale da mogu smanjiti rizik od multiple skleroze.
Sjemenke suncokreta
– Sadrže dobre masti, odnosno mononezasićene i polinezasićene masti. Bogate su vitaminom E, te su dobre za kosti jer su dobar izvor kalcija
ljepota.ba