Stižu certifikati za proizvode sa Baščaršije

Ceremonija dodjele certifikata autentičnim zanatima, odnosno zanatlijama koji proizvode autentične zanatske proizvode održat će se u ponedjeljak, 28. aprila 2014. godine, u 14:30 sati u prostorijama Bošnjačkog instituta u Sarajevu. Certifikat o autentičnosti i zaštitu žigom geografskog porijekla dobit će 18 nominacijskih fajlova (zanatlija) koji su predati na certifikaciju Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Ovaj svečani događaj označava završetak dugog procesa certificiranja autentičnosti tradicionalnih zanatskih vještina i proizvoda Baščaršije, a ujedno predstavlja i prvi korak da ovi zanati, kao dio nematerijalne baštine, budu adekvatno prepoznati i vrednovani kao dio ukupnog turističkog proizvoda Sarajeva. Ceremoniji certifikacije će prisustvovati i prisutnima se obratiti i načelnik općine Stari grad Ibrahim Hadžibajrić, te direktor misije USAID-a u BiH David Barth.

Cjelukupnu aktivnost certificiranja su inicirali su i podržali ZUP Baščaršija, USAID-Sida FIRMA projekat i same zanatlije, dok je implementator aktivnosti bila agencija BE Konsalting iz Sarajeva. Institut za zaštitu intelektualnog vlasništva BiH po prvi put je u Sarajevu proveo ovakav proces certifikacije. Proces je uključivao i izradu pravilnika, te pripremu mape puta. Time su, uz potvrdu autentičnosti prve grupe zanata i zanatlija, stvoreni uslovi da i dodatni zanati u nekom narednom periodu budu priznati kao autentični. Prva grupa certificiranih zanata uključuje: sarajevski filigran, sarajevske papuče, sarajevski savat, sarajevska boza, sarajevski salep i sarajevsko zlatarstvo.

Jedan od najkorisnijih rezultata ove aktivnosti je činjenica da će u budućnosti turisti koji posjećuju naš grad biti u mogućnosti da jasno razlikuju autentične baščaršijske zanatske proizvode od onih uvezenih sa strane, uz pomoć oznaka koje će biti vidno izložene na ovim zanatskim radnjama.

(haber)
Noviji Stariji