Ove male šumske slastice spadaju među najomiljenije “bobice”. Ali, one nisu samo ukusne, već i vrlo ljekovite.
Naravno, nije ih lahko naći, a ni nabrati veću količinu. Možda su ih, zato, i Rimljani cijenili. Ova biljčica je odličan prirodni lijek za mnoge tegobe. Može se upotrijebiti cijela biljka, listovi i plodovi, a ima je od juna do oktobra.
Male žute tačke, kojima je ukrašen plod daju šumskim jagodama terapeutska svojstva. Sok od šumskih jagoda preporučuje se osobama koje imaju obolenja jetre, hepatitis, cirozu. Najbolje ga je piti na prazan stomak i to 3 čaše dnevno. On podstiče aktivnost jetre i obnavljanje ćelija i tkiva jetre.
Dijabetes, giht, visok nivo holesterola i arterioskleroza mogu biti spriječeni i ublaženi nakon 12 dana liječenja šumskim jagodama. Ukoliko se uz to veže neka vegetarijanska dijeta, rezultati će biti nevjerovatni. Na gotovo isti način (12-dnevnom terapijom) možete ublažiti i reumatizam. U tom periodu se preporučuje više sunčanja.
Ukoliko niste alergični, šumske jagode možete koristiti i kao tretman za kožu, protiv akni, psorijaze i sličnih oboljenja.
Jede se 150-200 gr šumskih jagoda prije jela. Ukoliko dođe do zatvora, jagode možete miješati sa medom i jesti, a pola sata poslije toga preporučuje se da popijete čašu obične vode. Dozu jedete 3 puta na dan, prije svakog obroka, a terapija traje 7 do 10 dana. Preporučuje se da tokom tog perioda smanjite konzumaciju mesa i proizvoda sa sintetičkim aditivima.
Koriste se i kao maska protiv bora: nanosi se smjesa pasiranih šumskih jagoda na lice i ostavlja sat vremena, a može i preko noći. A pomiješane sa medom imaju laksativna svojstva i liječe zatvor.
Svježi sok se pravi tako što se 200 grama šumskih jagoda ispasira viljuškom, a sok se iscijedi uz pomoć gaze. Možete mu dodati do 5 gr šećera i odmah ga pijete i to prije svakog jela, na prazan stomak. Odrasli punu čašu, a djeca pola.
Čaj od lišća šumskih jagoda je bogat vitaminom C i predstavlja dobru zamjenu za ruski čaj. Ovaj napitak čisti krv, jetru, bubrege i umiruje nervni sistem. Čaj se dobija tako što se suho lišće kuha u vodi 20 minuta. Pijete ga 2 do 3 puta na dan.
Zbog svega navedenog ove voćkice su odlične kod uklanjanja simptoma proljetnog umora i pročišćavaju organizam.
Ukloliko ih pronađete ovog ljeta, ne oklevajte i ne propuštajte priliku. Naberite ih koliko god možete. Lišće osušite, a voćkice, ukoliko ne upotrijebite, stavite u zamrzivač.
lifepressmagazin