U Hannoveru tribina o očuvanju bosanskog jezika

U nedjelju u Hannoveru, glavnom gradu njemačke pokrajine Donja Saksonija, u prostorijama Islamske zajednice Hannover, na adresi: Schlenburger-Land Strasse 222, 30419 Hannover, održat će se tribina na temu: „Očuvanje maternjeg jezika kroz bosanske dopunske škole“ i sastanak sa roditeljima čija djeca žele da pohađaju nastavu na bosanskom jeziku u ovom gradu.


O značaju očuvanja maternjeg jezika građana Bosne i Hercegovine u dijaspori govoriće Haris Halilović, potpredsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH i predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj, bivši generalni konzul BiH u Štutgartu i generalni konzul BiH u Frankfurtu Dževad Šaldić.

„Izuzetno smo sretni što ćemo u nedjelju krunisati svoje višemjesečne aktivnosti na osnivanju dopunske škole na našem maternjem – bosanskom jeziku za djecu građana BiH u Hannoveru i okolini za koju se već prijavilo 46 djece. Sve je krenulo inicijativom generalnog konzula BiH u Frankfurtu Dževada Šaldića i predsjednika Saveza bosanskih dopunskih škola Harisa Halilovića, a na do sada urađenom zahvaljujem svima onima koji shvataju značaj očuvanja našeg jezika i identiteta. Nakon tribine održaće se sastanak sa roditeljima i zainteresiranim i izabrati Savjet roditelja koji će brinuti o radu Bosanske dopunske škole. Nakon toga planiran je zajednički ručak i druženje za sve prisutne“, kaže Ešref Gacić, koordinator Radne grupe za osnivanje Bosanske dopunske škole u Hannoveru.

Početak tribine u Hannoveru je u 14 sati, a organizatori pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže.

Avaz
Noviji Stariji