U maju počinje izgradnja Islamskog kulturnog centra u Ljubljani

Nakon što je jučer istekao rok za slanje ponuda za tender za izgradnju Islamskog kulturnog centra (IKC), odnosno džamije u Ljubljani, danas je u prostorijama Mešihata Islamske zajednice organizirano otvaranje prispjelih ponuda, potvrđeno je Klix.ba iz Islamske zajednice u Sloveniji.

Ponudu je poslalo 13 firmi, od ukupno 27 koliko ih je preuzelo dokumentaciju. Sve prispjele ponude uputile su slovenske firme.

"Neke firme prijavili su se kao konzorcij, dok su neke firme ponudu poslale same. Devet ponuda nudi izvedbu sva tri sklopa i četiri ponude nude izvedbu pojedinačnih sklopova. Slijedi analiza ponuda, analiza sadržaja, analiza cijena i početak pregovara", kazao je za Klix.ba Nevzet Porić, sekretar IZ u Sloveniji.

Kako je kazao očekuje se da ćemo u prvoj polovini mjeseca maja početi za izvođenjem radova na izgradnji Islamskog kulturnog centra i džamije u Ljubljani.

Izgradnja prve džamije u glavnom gradu Slovenije, za oko 40 hiljada muslimana koji žive u toj zemlji, mogla bi biti završena za oko tri godine, tačnije do 2017. godine.

Procjenjuje se da će za dovršenje džamije i Islamskog kulturnog centra u Ljubljani biti potrebno oko 20 miliona eura, od čega 12 miliona otpada na građevinske radove.

Izgradnju džamije obećao je prije osam godina gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i obećanje jednim dijelom ispunio prodajom gradskog zemljišta u tu svrhu.

Inače, u setembru 2013. godine svečano je postavljen i kamen temeljac za IKC. Predviđeno je da glavni objekt s džamijom i kulturnim centrom bude visok 12 metara, s minaretom od 40 metara.

Projekt izgradnje IKC predvodi ljubljanski muftija Nedžad ef. Grabus.

klix.ba
Noviji Stariji