Dijaspora u akciji: Spremno deset kamiona iz Austrije, Norveška već skupila 25.000 KM

Akcijama prikupljanja pomoći diljem Evrope, od kojih su mnoge u organizaciji udruženja i pojedinaca dijaspore Bosne i Hercegovine, pridružila se i bh. dijaspora u Austriji koja je pokrenula prikupljanje pomoći za stanovnike Bosne i Hercegovine pogođene poplavama, javlja Anadolija.

Već u ponedjeljak grupa građana iz BiH će dovući u Bosnu i Hercegovinu 20 tona pomoći u vidu hrane, lijekova, odjeće, obuće, deka i svih drugih potrepština građanima pogođenim poplavama.

Brojne akcije

Sabahudin Bijedić, koji već godinama živi u Austriji i jedan je od organizatora akcije pomoći za BiH, za Anadoliju je kazao kako su građani porijeklom iz BiH u brojnim austrijskim gradovima organizovali akcije prikupljanja pomoći.

"I mi u Klagenfurtu smo pokrenuli brojne akcije pomoći u kojima učestvuju svi naši građani koji žive na tom prostoru. Odziv je ogroman jer svi na ovaj način žele da pomognu tim našim ljudima koji su teško pogođeni poplavama. Sve nam to teško pada što vidimo na televiziji, ali, eto, želimo im na ovaj način pomoći koliko možemo”, rekao je Bijedić.

Napominje da bi tokom dana i u ponedjeljak trebalo krenuti nekoliko kamiona pomoći za ugrožene građane BiH.

"Ja sam ponudio šleper za prevoz prikupljene pomoći i nadam se da ćemo u ponedeljak krenuti za BiH. Raduje me da mogu lično transportovati humanitarnu pomoć u BiH. Još ne znamo u kojem pravcu idemo i za koji grad, ali to će nam danas saopćiti iz udruženja koja su organizovala prikupljanje pomoći koje još traje i trenutno smo prikupili oko 20 tona”, naglašava Bijedić.

Pomoć prikupljena za bh. građane pogođene poplavama sastoji se uglavnom od hrane, odjeće, obuće, lijekova, deka, kao i svih drugih potrepština.

Bijedić ističe kako je razgovarao sa organizatorima akcije prikupljanja pomoći za BiH u Beču koji su, kako kaže, također prikupili velike količine pomoći.

"Upravo sam dobio informaciju od naših kolega iz Beča da je danas 15.000 Bosanaca i Hercegovaca u tom gradu i njegovoj okolici sakupljalo pomoć za BiH i već su do sada pripremili konvoj od 10 kamiona i spremaju se za put prema BiH”, rekao je Bijedić.

Pomoć ugroženim

Akcije prikupljanja pomoći poplava i klizištima ugroženom stanovništvu Bosne i Hercegovine pokrenute je i u Norveškoj gdje bh. dijaspora, ali i brojni Norvežani, prikupljaju pomoć.

"Pokrenuli smo akciju prikupljanja pomoći za porodice pogođene poplavama u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine. Mnogi od njih su ostali bez svojih kuća i bez igdje ičega u poplavama koje još uvijek haraju", navedeno je u saopćenju norveških humanitarnih organizacija.

Za samo nekoliko sati, tokom akcije prikupljanja pomoći za ugrožene građane BiH prikupljeno je više od 100.000 norveških kruna, odnosno 25.000 KM. Akcija prikupljanja pomoći je u toku i trajat će do 14. juna.

Suad Osmić, građanih Norveške porijeklom iz Jajca, kaže u izjavi za Anadoliju kako se odazvao pozivu, jer želi na taj način pomoći građanima BiH.

"Pomozimo našim ljudima u Bosni. Sada im je pomoć najviše potrebna, svi se strebamo odazvati i uputiti pomoć tim napaćenim ljudima", rekao je Osmić.

Svi zainteresirani građani u Norveškoj donacije mogu uplatiti u uredima Crvenog krsta u toj zemlji ili putem interneta.

Iz Crvenog krsta Norveške navedeno je da je više od 400 volontera i osoblja iz Crvenog krsta angažovamo na prikupljanju pomoći za najugroženije stanovnike u BiH.

Lijekovi, odjeća, hrana...

"Oni rade danonoćno kako bi pomogli da se ugroženim stanovnicima Bosne i Hercegovine prikupi potrebna hrana, lijekovi, odjeća, obuća i ostale potrepštine", navedeno je iz Crvenog krsta.

"Nadamo se da će se što veći broj građana Norveške odazvati na pozive za pomoć stanovnicima Bosne i Hercegovine kako bi im na ovaj način izišli u susret", navedeno je na stranici Crvenog krsta Norveške.

U Skandinaviji živi oko 150.000 hiljada građana porijeklom iz BiH, dok samo u Norveškoj živi njih 15.000.

Akcije prikupljanja pomoći organizuju se i u Njemačkoj, Holandiji, Švedskoj, Danskoj, Belgiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Švicarskoj.

(oslobodjenje)

Post a Comment

Noviji Stariji