Klizište uništilo 18 kuća u Kosovi: Čitav život ulažeš, a za sat sve izgubiš

Klizište dugo nekoliko stotina metara u mjestu Kosova u općini Maglaj uništilo je 18 kuća, oštetilo oko 150 metara magistralnog puta M-17 Maglaj - Doboj, te ugrozilo još najmanje pet stambenih objekata.

Muhamed Alić, 55-godišnji radnik Natron Hayata iz Maglaja, stanovao je sa suprugom i kćerkom u kući koja je bila smještena u naselju. Sve što je radio godinama i ulagao, izgubio je za tren. Trenutno su kod prijatelja u Gornjoj Kosovi.

- Čitav život u nešto ulažeš i sve izgubiš za sat. Takav je život, kazao nam je na početku razgovora Alić, čija je kuća potonula dva metra u zemlju, a išla je pet metara naprijed kako ju je nosilo klizište.

Crta na betonu

U ovom dijelu su sve kuće uništene. Nova velika kuća kod njegovog prvog komšije je već sprat propala u zemlju. Opisao nam je kako su oni doživjeli pokretanje klizišta tog 14. maja. Sve je počelo u jedan sat poslijepodne.

- Supruga mi je rekla da je pukao beton na trotoaru iznad kuće. Otišao sam da vidim. Kao crta na betonu. Nogom sam samo pritisnuo i noga je propala. Uzeo sam neko drvo i gurnuo da vidim koliko je duboko... Bilo je skoro metar dubine. Iznad kuće sam vidio da je zemlja na sve strane popucala. Pozvao sam komšiju ispod nas i pitao ima li šta čudno kod njega. Odgovorio mi je da ne može ulazna vrata da zatvori. Ušao sam ponovo u svoju kuću i vidio linije po zidovima. Onda se čuo krov kako škripi. U roku od nekih sat vremena svi mještani iz ovih 18 kuća su sišli na M-17. Svjedočili smo kako drveće puca, da samo ide naprijed, spušta se. Sve je trajalo dva sata. Narednih dana je bilo pomalo i evo sada se umirilo, objasnio nam je Alić.

On je dodao kako ovdje više nema života, te da se nada kako će se neko pobrinuti za ove ljude, da "barem obezbijedi mjesto da možemo praviti svoj novi dom".

Junuz Ibrahimović iz Kosove nam je rekao kako nema nikakvih pravila kod ovog klizišta jer jedna kuća tone naprijed, druga nazad, neke propadaju cijele u zemlju...

- Svi smo u nekom šoku, nevjerici, kao da živimo u nekom drugom svijetu. Sve se desilo iznenada. Imali smo vodu koja je digla nivo nekih tri do pet metara. Čim se voda povukla, gornji dio sela je krenuo u klizištu. U jednoj familiji (Rahmanović), otac, dva sina i kćerka su ostali bez kuća. To vuče nekih 200 duluma i možda milione kubika vode. I sad se bojimo da nam ne bi kliznulo preko ceste i zatvorilo korito Bosne, naglasio je Ibrahimović.

500.000 kubika zemlje

Prema riječima geologa, oko 500.000 kubika zemlje se pokrenulo i pomjerilo je cestu (M-17) za nekih sedam do deset metara. Proteklih dana saobraćaj se preusmjeravao starim putem preko Ševarlija.

Ipak, velikim naporom ljudi iz JP Ceste Federacije BiH i desetina mašina koji danonoćno rade, očekuje se da bi već danas, najkasnije sutra, put mogao biti u funkciji, tj. barem jedna traka.
(oslobodjenje)





Post a Comment

Noviji Stariji