POPLAVE U BIH: VANREDNO STANJE U BRČKOM

Zbog poplava koje su pogodile južni dio Distrikta, lokalna Vlada jutros je proglasila stanje elementarne nepogode. Pod vodom je oko 150 kuća, a novu opasnost sada predstavlja porast vodostaja Save.

Putevi su prohodni, potvrdio je za BH radio 1 šef Vladinog odjela za javnu sigurnost Uroš Vojinović. Zbog plavnog vala koji ide prema rijeci Savi, osim južnog dijela, voda sada prijeti i sjevernom dijelu Distrikta.

**

 Vodostaji svih rijeka na području Semberije su u stalnom porastu, a na Savi je dostignut nivo od 652 centimetra, te je proglašeno stanje redovne odbrane od poplava.

Sava se izlila na području Mjesne zajednice Novi (selo Vršani) i zaplavila je dvadesetak okućnica i više desetina hektara poljoprivrednog zemljišta.

Majevičke rječice Gnjica i Lukavac poplavile su poljoprivredno zemljište i lokalne puteve u mjesnim zajednicama Donja Bukovica i Čađavica.

Rijeka Janja, u istoimenom naselju, poplavila je magistralni put Bijeljina – Zvornik, te se saobraćaj odvija otežano. Pripadnici Civilne zaštite se nalaze na kritičnim mjestima i spemni su pomoći stanovništvu ukoliko dođe do većeg priliva vode.

Na više mjesta rijeka Drina se izlila na priobalno i poljoprivredno zemljište.

** 

 Poplave su na području Srpca, na sjeveru BiH, srušile dva mosta, dok je 50 kuća blokirano.

Načelnik Štaba Civilne zaštite Srbac Borivoje Vrsajković izjavio je da je najveća šteta napravljena u naseljima na lijevoj obali Vrbasa.

“Potopljeno je više stotina hektara oranica sa usjevima. Blokirano je 50 kuća, srušena dva mosta, a na tri mjesta sinoć i tokom noći intervenirali smo dovoženjem vreća sa pijeskom i postavljanjem “zeccijih” nasipa”, naveo je Vrsajković.

** 

 Zbog kiše koja je prothodnih dana padala na području općine Jezero porastao je vodostaj Plive i Jošavke, pa je poplavljena benzinska pumpa, ambulanta i tri kuće. Pod vodom je i poljoprivredno zemljište uz korita rijeka.

Aktivno je klizište u mjestu Prisoje, a podzemne vode u mjestu Ljoljići i dalje ugrožavaju 50 metara puta na ulazu u selo, saopćeno je danas iz Civilne zaštite RS-a.

** 

 U Tuzli je počela hitna sanacija puta u naselju Moluhe, gdje su se zbog obilnih padavina pojavila dva proloma tla iznad jame bivšeg Rudnika uglja Moluhe.

Uspostava saobraćaja da dva regionalna puta u općini Gradačac, koji je bio u prekidu zbog izlivanja vode, očekuje se do kraja dana. Normalizacija saobraćaja na dva putna pravca, u općinama Kalesija i Srebrenik, zbog plavljenja i klizanja terena, vjerovatno neće biti moguća do kraja dana.

** 

 Na području Banje Luke zabilježeno je više od 20 klizišta, do kojih je došlo usljed obilnih kiša. Ekipe Odjeljenja za komunalne poslove Civilne zaštite i geolozi posjetili su danas lokacije na kojima je došlo do odrona zemljišta. Klizišta su evidentirana u naseljima Lauš, Tunjice, Ada i Vrbanja.

Kuće na području zahvaćenom odronima nisu ugrožene.

** 

 Vodostaji Une i Sane na području općine Novi Grad i dalje su u porastu, a na snazi su redovne mjere zaštite od poplava. Pod vodom su polja u priobalnom dijelu rijeka. U Banjoj Luci će nadležne službe obići lokacije na kojima su aktivirana klizišta. Sagledat će se koje aktivnosti mogu biti poduzete da ne bi došlo do većih šteta i uništavanja objekata.

Prema najnovijim informacijama regionalni put Blagaj – Budimlić Japra u mjestu Hozić i lokalni put Agići – Kršlje su sada prohodni, dok su još uvijek u prekidu lokalni putevi Blagaj – Radomirovac i Blagaj – Vitasovci.

Bhrt/Bh-vjesnik)






Post a Comment

Noviji Stariji