RUSIJA SIRIJI ISPORUČUJE RATNE MLAZNE AVIONE

Rusija planira da u Siriju do kraja godine pošalje prvu seriju aviona za obuku “Jakovljev jak-130″, s daljim planovima da do kraja 2016. u potpunosti realizira ugovor o slanju 36 aviona koji je Moskva ranije potpisala s Damaskom.

U Damask će biti poslato devet aviona do kraja ove godine, dok će u 2015. biti isporučeno 12, a 2016. još 15, piše danas ruski list “Komersant”, pozivajući se na izvor blizak ruskoj kompaniji “Rosoboroneksport” koja izvozi oružje.

“Ispunit ćemo obaveze u skladu s ranije potpisanim ugovorom o isporuci 36 mlaznih aviona “jak-130″, naveo je isti izvor.

“Komersant” je prošlog juna pisao da je Sirija proslijedila Rusiji uplatu od oko 100 miliona dolara na ime avansa za isporuku prvih šest letjelica “jak-130″ prema ugovoru potpisanom u decembru 2011. godine, podsjeća agencija RIA Novosti.

U tom trenutku su svi “jakovi-130″ bili spremni i čekalo se samo na političku odluku da bude instalirana potrebna oprema i da se potom letjelice pošalju u Siriju, naveo je izvor na koji se tada pozvala ruska agencija.

Rusija je više puta saopćila da Siriju, u kojoj se vodi građanski rat još od marta 2011. godine, snabdijeva samo defanzivnim oružjem pri čemu ne krši međunarodni zakon.

(Bhrt)

Post a Comment

Noviji Stariji