Tajna pripremanja zdravog roštilja - bez kancerogenih spojeva!

Pečete li na prejakoj vatri pa meso i druga hrana zagore dolazi do stvaranja hemikalija 'policikličkih aromatskih ugljikovodika' i 'hetrocikličnih amina', a oba spoja su povezana s većim rizikom nekih tumora.

Zato stručnjaci savjetuju da meso pripremate s prirodnim antioksidantima, poput ružmarina, jer ćete tako smanjiti ili eliminirati prisustvo štetnih tvari. Upotreba ljekovitog bilja i marinada smanjuje potencijalni zdravstveni rizik.

Meso koje se priprema u marinadi s ružmarinom/majčinom dušicom uz dodatak bibera i soli; marinadi od origana, majčine dušice, bijelog luka i luka te trećoj, marinadi od origana, bosiljka, luka i peršuna, ima manje vrijednosti štetnih tvari od klasično pripremljenih.

Imajte na umu i sljedeće savjete za zdraviji roštilj:

• Roštilj treba biti čist

• Nakon svake upotrebe operite rešetke roštilja

• Sirovo meso čuvajte u frižideru ili prenosnom frižideru sve dok ga ne trebate staviti na roštilj

• Meso držite odvojeno od kuhane hrane, svježeg voća i povrća

• Meso roštiljajte na pravoj temperaturi – koristite termometar za meso ako ne znate procijeniti sami

• Ne dopustite da vam meso na dijelovima postane crno, uklonite zagorene dijelove prije serviranja

• Prije pečenja uklonite višak masnoće kako bi smanjili rizik od izgaranja

• Pecite nemasno, krto meso, a ne hot dog, masne hamburgere ili kobasice

• Da bi spriječili zagaranja kobasice pecite na kraju

• Ne pecite samo meso, roštiljajte i povrće poput tikvica, paprika, krompira i patlidžana

• Ribu možete peći u aluminijskoj foliji, uz začine, malo češnjaka, sokom limuna...

haber

Post a Comment

Noviji Stariji