Završen Forum za prosperitet i zapošljavanje BiH: Politika se mora okrenuti ekonomiji

Glavne teme i drugog dana Foruma za prosperitet i zapošljavanje u BiH, koji je organizovala Evropska unija, bile su poplave i nezaposlenost u BiH, koji su trenutno ključni problemi u našoj državi.

Obišao sam neka poplavljena područja i vidio da su štete ogromne i da su mnogi ljudi izgubili sve što su imali, stoga smo i mi našu diskusiju fokusirali na ponovnu izgradnju i rekonstrukciju uništenih područja. Ovih dana sam vidio da predstavnici raznih zajednica rade zajedno i nadam se da će tako ostati i u budućnosti, a kroz diskusiju sam vidio da postoji volja da se radi na rješenju problema, kazao je Christian Danielsson, generalni direktor Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije. Proces razvoja.

Ekonomske reforme su glavni uslov da BiH krene dalje na evropskom putu, a za to, kazao je Danielsson, treba mnogo odlučnosti i rada nadležnih, čak i nakon izbora. - Evropska unija je spremna da podrži proces reformi u BiH, koje su potrebne da bi se pokrenuo proces razvoja. Taj proces je primarno politički, a tek onda finansijski i političari zaista moraju pokazati jaku volju da se ovo pitanje riješi, istakao je Danielsson, te dodao kako je pred BiH veliki i težak zadatak kako bi se oporavila od poplava. Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić u prezentaciji je kazao kako će katastrofa koja nas je zadesila Bosnu i Hercegovinu vratiti mnogo unazad, te kako je ova konferencija organizovana s ciljem da se ukaže na važnost ekonomije, kojoj se svi u BiH trebaju okrenuti.

- Planirali smo da će rast BDP-a u ovoj godini biti 2,6 posto, ali će poplave taj rast onemogućiti. Još nemamo konačne procjene posljedica poplava, ali sigurno je da će se štete mjeriti u milijardama. Trebaće vremena da se proizvodnje vrate na staro, stoga treba što hitnije uspostaviti plan oporavka, kazao je Kozarić. Za stvaranje dobrog poslovnog ambijenta, dodao je on, treba jačati jedinstveni ekonomski prostor, riješiti problem sive ekonomije, poboljšati efikasnost pravnog sistema, mobilnost radne snage, te uklanjanje administrativnih prepreka za domaća i strana ulaganja.

Dramatična vremena

Da velike administrativne barijere treba otkloniti, smatra i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. - Ovo su dramatična vremena i interes građana se mora staviti na prvo mjesto. U Bosni i Hercegovini su ranije ove godine organizovani protesti koji su odraz nezadovoljstva društva zbog prevelike nezaposlenosti i to je nešto na čemu se mora mnogo raditi. Ova zemlja se treba organizovati i djelovati jedinstveno, inače će, nastavi li ovako, ići u dublje siromaštvo, upozorio je Inzko.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija kazao je kako mu se čini da se ovom konferencijom pokrenulo nešto te kako se nada da će ovo biti početak procesa u kojem će biti više dijaloga. - Ovo je početak nečega što ćemo nastaviti da radimo. Program reforme je jasan i nadam se da će svi uraditi dobro svoj dio posla. Mi smo spremni da pomognemo BiH, kazao je specijalni predstavnik EU Peter Sorensen zatvarajući Forum.

oslobodjenje

Post a Comment

Noviji Stariji