Sušić protiv Meksika traži tim za Argentinu

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine, nakon trijumfa nad Obalom Slonovače, u noći sa utorka na srijedu odigrat će i drugu prijateljsku utakmicu na američkoj turneji.Izabranici selektora Safeta Sušića u Chicagu na stadionu Soldier, od 3.30 sati po srednjoevropskom vremenu, odmjerit će snage protiv Meksika, što će biti jedna od posljednjih provjera pred nastup na Svjetskom prvenstvu i historijsku utakmicu protiv Argentine.
Foto: nfsbih.ba | Zmajevi trenirali na stadionu Soldier

Pristup kao u St. Louisu

Izuzmemo li duel protiv mladog tima Santosa, koji je na rasporedu u Brazilu, a koji će poslužiti kao jači trening bh. tima, susret protiv Meksika je generalka u kojoj će Sušić isprobati određene varijante pred duel sa gaučosima.

Zmajevi su u meču protiv Obale Slonovače potvrdili neosporni kvalitet. Igrači koji su dobili priliku u St. Louisu iskoristili su to na najbolji način i selektoru Sušiću zadali slatke muke. Ponovo li takav pristup, pozitivan rezultat neće izostati ni protiv Meksika, protiv kojeg smo u dosadašnja dva prijateljska duela upisali isto toliko poraza. Stoga, ovo će biti prilika da iz trećeg pokušaja ostvarimo prvi trijumf, koji bi dodano podigao sampouzdanje zmajevima pred nastup na Mundijalu.

"Ni protiv Obale Slonovače nismo eksperimentisali. To je u onom trenutku bila naša najbolja ekipa. Imamo mi tu još i dva, tri igrača koja nismo koristili jer nisu bili potpuno spremni. I protiv Meksika ću staviti ekipu za koju smatram da je naša najbolja ekipa", kazao je Sušić, koji je zadovoljan izdanjem protiv Obale Slonovače:

"Niko nije podbacio. Svi su igrali zaista dobro. Džeko je postigao dva gola, ali i ostali igrači bili su na visokom nivou. Protiv Meksika smo gubili dva puta, istina u oba navrata golovima u samom finišu. Na posljednjoj utakmici protiv njih dobili smo čudan, smiješan gol. Najvažnije je da bude pravi spektakl jer sam ubijeđen da će biti puno i naših i meksičkih navijača. Nadam se da neće biti povreda i da ćemo odigrati dobro. Meksikanci imaju dobar tim i tešku grupu i želim im puno uspjeha na Mundijalu", rekao je Sušić.

Selektor bh. tima potvrdio je da će posljednja provjera poslužiti za otklanjanje dilema oko sastava za meč sa gaučosima.

"Od igrača ću tražiti isti odnos i da se ponašaju kao na utakmici sa Obalom Slonovače. Svi su svjesni da oni koji odigraju dobro imaju šansu da počnu susret protiv Argentine. Iako je ovo prijateljska utakmica ubijeđen sam da će biti dosta navijača oba tima i vjerujem da će zadovoljni napustiti stadion".

Borba za plasman

Sušić se još jednom osvrnuo i na našu grupu u kojoj ćemo preko Argentine, Nigerije i Irana tražiti prolaz u osminu finala.

"Argentina će vjerovatno biti prva u grupi, a mi ćemo se boriti za drugu poziciju. Imamo dobru ekipu i vjerujemo da možemo proći u drugi krug. Ponosni smo na ono što smo učinili i cilj nam je da pokažemo svima da nismo slučajno na Svjetskom prvenstvu", kazao je Sušić. Nakon što je zbog povrede duži period odsustvovao s terena, protiv Obale Slonovače zaigrao je i Mensur Mujdža. Defenazivac Freiburga na terenu je potvrdio da je povreda prošlost i da jedva čeka nove izazove u reprezentativnom dresu.

"Meksiko je kvalitetna ekipa od koje smo dva puta poraženii, posljednji put na istom stadionu gdje ćemo igrati i sada i to u posljenjem minutu utakmice. Sada ćemo imati priliku da im se revanširamo. Rezultat u prijateljskim utakmicama i nije toliko važan, ali svakako da želimo pobijediti, zbog samopouzdanja pred nastupe na SP-u", kazao je Mujdža.

Poštede za povrijeđene

Nakon utakmice protiv Obale Slonovače nekoliko naših reprezentativaca žalilo se na povrede. Sead Kolašinac je teren napustio na otvaranju utakmice i vjerovatno će biti pošteđen meča sa Meksikom. Također, na teren stadiona Soldier neće istrčati ni nedovoljno oporavljeni Ermin Bičakčić. Uz njih dvojica, na bol u mišiću žalio se i Edin Džeko, tako da nije isključeno da stručni štab poštedi i našeg najboljeg strijelca svih vremena.

Vjerovatni sastav: Begović, Mujdža, Spahić, Šunjić, Salihović, Bešić, Pjanić, Misimović, Hajrović, Višća, Džeko (Ibišević).

Debituju u Adidas dresovima

Zmajevi će u duelu protiv Meksika debitovati u dresovima renomiranog proizvođača sportske opreme Adidas. Sušićevi izabranici već su trenirali u novoj opremi, a Legea je, kada su u pitanju utakmice, otišla u historiju 30. maja kada smo savladali Obalu Slonovače. Od 1. juna na snazi je ugovor sa Adidasom koji će oblačiti zmajeve na SP-u, odnosno naredne četiri godine.
(oslobodjenje)

Post a Comment

Noviji Stariji